BTÜ Teknik Akademi "Kağıdın Hikayesi" ile Başladı
Yazı Fontu

BTÜ Teknik Akademi "Kağıdın Hikayesi" ile Başladı

Bursa Teknik Üniversitesi’nin “Herkes için Akademi” sloganı ile başlattığı Teknik Akademi webinar serisinin ilki Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’in “Kağıdın Hikayesi” konulu semineri ile geçekleştirildi.

Teknik Akademi webinar serisi BTÜ akademisyenlerinin uzmanlık alanı içerisinde yer alan konularda üniversite paydaşlarına yenilikçi ve faydalı bilgiler aktarmayı amaçlıyor. Üniversite bünyesinde verilen eğitimlerin ve yürütülen bilimsel çalışmaların toplumsal faydaya dönüştürülmesi amacıyla başlatılan proje ile akademik bilgi birikimi dijital ortamda ilgi duyan tüm katılımcılara açık hale getirilecek.

Teknik Akabemi webinar serisinin ilkinde BTÜ Rektörü ve Orman Fakültesi Orman Endüstri Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Karademir katılımcılara seslendi. yüksek lisans ve doktora eğitimlerini İngiltere-University of Manchester, Institute of Science and Technology (UMIST)’de tamamlayan, kağıt üretim teknolojisi ve kimyasalları, mürekkep giderme teknolojisi, kağıt kuşeleme ve yüzey işlemleri gibi konularda çalışan ve ulusal-uluslararası birçok yayını bulunan Karademir “Kağıdın Hikayesi” başlıklı seminerde, medeniyetin gelişiminde kağıdın en önemli malzemelerden bir olduğuna değindi. 

 

Yazının M.Ö. 3500’lü yıllarda Sümerler tatarından bulunduğunu belirten Prof. Dr. Karademir konuşmasında; “Kâğıdın bulunması milattan sonra 100’lü yıllara denk geliyor. Bu sürece kadar yazı yazmak için taş tabletler, hayvan kemik ve derileri gibi malzemeler kullanılmaktaydı. Kâğıdın icadı, yazılı malzemenin daha kolay oluşturulması ve saklanması için dönüm noktasıdır. İnsan medeniyetinin birikimlerinin kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılmasında kâğıt çok önemli bir yere sahiptir. Başlarda geleneksel yöntemlerle uzun bir işlemle elde edilen kâğıt günümüzde modern teknolojilerle çok hızlı süreçler ile üretilebiliyor. Kağıdın kullanımıyla birlikte bilginin saklandığı alanlar yani kütüphanelerin de yaygınlaştığını gözlemliyoruz. Çinliler tarafından bulunan kağıt 751 Talas Savaşı sonrasında İslam Medeniyeti ve Türkler tarafından kullanılmış, 13. Yüzyılda Avrupa’ya, 17. Yüzyılda ise Amerika’ya yayılmıştır.” şeklinde konuştu.

 

Osmanlı’da İbrahim Müteferrika, Cumhuriyet döneminde ise Mehmet Ali Kağıtçı’nın kâğıt üretimi konusunda önemli figürler olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Karademir, günümüzde Türkiye’nin Avrupa’da oluklu mukavva üretiminde 6. , tuvalet-temizlik kağıdı üretiminde ise 5. sırada olduğunu ancak üretimde hammadde ve makine kaynağı açısından dışa bağımlı olduğumuzu belirtti. Türkiyedeki üretimin selüloz hamuru ve geri kazanım kağıtlar olmak üzere iki temel hammadde çeşidinden faydalandığını dile getiren Karademir, yerli hammadde üretiminde; Avrupa ülkelerinde olduğu gibi özel ormancılık uygulamalarının arttırılmasının en iyi çözüm olacağını söyledi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
17 Eylül 2020
Çok Okunan Haberler