BTÜ’de Laboratuvar Deney Düzeneklerine Uzaktan Erişim
Yazı Fontu

BTÜ’de Laboratuvar Deney Düzeneklerine Uzaktan Erişim

Covid-19 salgını sonrası kurduğu uzaktan eğitim sistemi ile örgün eğitimdeki kalitesini başarılı bir şekilde dijital ortama taşıyan Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) laboratuvar deney düzeneklerine de uzaktan erişime adapte ederek yükseköğrenimdeki öncü konumunu sürdürüyor.

‘Yenilikçi Devlet Üniversitesi’ anlayışını her alanda sürdüren Bursa Teknik Üniversitesi, Koronavirüs salgını sürecinde de öğrencilerine en yüksek oranda fayda sağlamak için ortaya koyduğu alternatif çözümlerle örnek üniversite olmaya devam ediyor. BTÜ Mekatronik Mühendisliği Bölümü, uygulama derslerinin uzaktan eğitimle sürdürülebilmesi amacıyla simülasyon araçlarını kullanıyor. Simülasyona uygun olmayan dersler için de yenilikçi çözümler üreten bölüm akademisyenlerinden Araştırma Görevlisi Dr. Ahmet Remzi Özcan ve Öğretim Üyesi Dr. Ekrem Düven; hazırladıkları düzenekle “ARM Tabanlı Mikrodenetleyiciler ve Uygulamaları” dersinde kullanılan mikroişlemci geliştirme kartına öğrencilerin uzaktan erişimini sağladılar. Covid-19 salgını sonrasında geliştirilerek uzaktan eğitim kapsamında kullanıma sunulan çevrimiçi “STM32 Geliştirme Kartı Uzaktan Erişim Arayüzü”; öğrencilere kendilerine tanımlanan şifreler ile geliştirme kartına uzaktan canlı erişim, sistem kontrolü ve düzenek üzerindeki kamera ile sonuçları gözleme imkânı sağlıyor. Bu sayede daha önce örgün eğitimde sadece laboratuvar saatlerinde kullanılan geliştirme kartlarına öğrenciler günün 24 saati ulaşabiliyor. 

Uygulamalı derslerde deney düzeneklerine uzaktan erişebilmenin kendilerine büyük fayda sağladığını belirten Mekatronik Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Aybuke Bakkaloglu, “Uzaktan eğitimle derslerimiz evimize kadar geldi ancak bizim gibi uygulama dersi alan öğrenciler için düzenekleri birebir kullanmadan konuları anlamak oldukça zor. Hocalarımız hazırladıkları uzaktan erişilebilir platform ile imkânsızı mümkün hale getirdi. Bu sayede düzenekleri internet üzerinden kullanarak uygulama yapabiliyoruz. Hepsine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.” dedi. 

Salgın döneminde tüm dersleri uzaktan eğitim yoluyla sürdürdüklerini belirten BTÜ Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Gelen; “Salgın sürecinde laboratuvar uygulaması olan derslerimizin birçoğunda, öğrencilerimizin teorik bilgileri simülasyonla denemeleri sağlandı. Salgın öncesinde “ARM Tabanlı Mikrodenetleyiciler ve Uygulamaları” dersinde öğrencilerimiz yazdıkları kodları laboratuvarımızda bulunan geliştirme kartları üzerinde test ederek uygulama yapabilmekteydi. Akademisyenlerimizce geliştirilen arayüz ile bu geliştirme kartına artık uzaktan da erişilebiliyor. Öğrencilerimiz, yaşadıkları illerden kendi yazmış oldukları kodları, geliştirme kartına aktararak, kart üzerine yerleştirilen kamera ile kodlarının çalışmasını uzaktan inceleyebiliyorlar. Hazırlanan düzenek ile öğrencilerimizin uzaktan birebir ve gerçek uygulama yapabilmeleri ve eksiksiz eğitim almaları sağlandı. Benzer sistemleri diğer uygulama derslerimiz için de devreye almak üzere çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu arayüz ve düzeneğin geliştirilerek öğrencilerimize kullandırılmasında emeği geçen tüm hocalarımıza  teşekkürler ediyorum” şeklinde konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
11 Haziran 2020
Çok Okunan Haberler