BTÜ Öğrencisinin “Şeker Hastaları için Nanolifli Sensör Geliştirilmesi” Projesine TÜBİTAK Desteği
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) lisans öğrencisi Nesibe Yeşildağ hazırladığı proje ile TÜBİTAK “Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği” Programı kapsamında destek almaya hak kazandı. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Nesibe Yeşildağ, öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Bedeloğlu danışmanlığında hazırladığı diyabet hastalığının teşhisinde ve izlenmesinde mevcut teknolojinin kolaylaştırılmasını amaçlayan “Şeker Hastaları için Nanolifli Sensör Geliştirilmesi” başlıklı projesi ile TÜBİTAK’tan destek alma başarısını gösterdi.
Genç bilim insanı adaylarını desteklemeyi amaçlayan TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı, lisans öğrencilerinin hazırladıkları araştırma projelerine makine/teçhizat ihtiyaçları başta olmak üzere diğer birçok ihtiyaçlarının karşılanması konusunda hibe desteği sağladığı, 2209-B “Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği” Programından BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği öğrencisi Nesibe Yeşildağ’ın hazırladığı proje desteklenmeye değer bulundu.
BTÜ Polimer Malzeme Mühendisliği öğrencisi Nesibe Yeşildağ, projenin ana amacının diyabetli bireylerin vücutlarında bulunan ketonların nefes yoluyla vücut dışına atılmasından yararlanılarak diyabet hastalığının teşhisinde ve diyabet hastalarının hastalıklarının izlenmesinde kullanılacak aseton algılayan nanolif esaslı sensör elde etmek olduğunu belirtti. Nesibe Yeşildağ; “Yürüteceğim araştırma projesi ile kan şekeri seviyelerinin günlük olarak izlenmesi ve yönetilmesi gereken tip 1 ve tip 2 diabet ile yaşayan bireylerin kanındaki ve nefesindeki aseton konsantrasyonunun sağlıklı bireylerden çok daha fazla olmasından yararlanılarak, günümüzde acılı ve pahalı kan alma yöntemlerinin yerine özellikle taşınabilir, üretimi ucuz, son derece hassas ve kullanımı kolay nefesten aseton tespit eden nano malzeme esaslı sensör teknolojisi geliştirmeyi planladım” dedi. Proje akademik danışmanım Doç. Dr. Ayşe Bedeloğlu’na ve desteklerinden dolayı Aydın Mensucat A.Ş. firmasından Ramazan Gömeç’ e çok teşekkür ediyorum” diyerek projesi hakkında bilgi verdi.
Projenin akademik danışmanı Bursa Teknik Üniversitesi Polimer Malzeme Mühendisliği öğretim üyesi Doç. Dr. Ayşe Bedeloğlu ise projenin TÜBİTAK – BİDEB 2209-B Sanayiye Yönelik Lisans Araştırma Projeleri Desteği Programı 2019 yılı 3. dönem değerlendirmeleri kapsamında desteklenmeye hak kazandığını söyledi. Nanoteknolojideki gelişmelerin etkilerinin sıradan bilimin sınırlarının çok ötesinde, topluma da yansıdığı ve son yıllarda kemoresistif sensörlerle nefes analizi alanında nanoteknoloji uygulamalarının arttığını ifade etti. Doç. Dr. Bedeloğlu “Proje; nano malzeme esaslı sensör teknolojilerinin diyabet izleme potansiyeli ile hem akademide hem de tıp sektöründe, diyabetik ketozun erken teşhisini sağlamak, hastanın özellikle uykuda komaya girmesini önlemek, hem de günlük olarak kan şekeri seviyesi izleniminin yapılabilmesine oldukça katkı sağlayacağına inanıyoruz. Çalışmalar sonucunda elde edilecek sensör sayesinde diyabetli insanların, hayat konforlarının da önemli ölçüde artacağına inanıyorum. Bu proje kapsamında destek veren Aydın Mensucat A.Ş. firmasına, BursaTTO'ya ve TÜBİTAK'a teşekkür ederiz” diyerek sözlerini sona erdirdi.