BTÜ - Sanayi İşbirliğinden “Milli Birliğe” Büyük Katkı
Ar-Ge çalışmalarına, bütçesinin % 18.43’ünü aktaran ve bu alanda Türkiye’deki köklü üniversitelerini ardında bırakarak, ikincilik konumuna yerleşme başarısını gösteren Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ), yenilikçi üniversite anlayışı çerçevesinde gerçekleştirdiği başarılı işbirlikleri ile milli birliğe katkı vermeye devam ediyor.
BTÜ, bünyesindeki Bursa Teknik Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi A.Ş. (Bursatto) aracılığı ile oluşturduğu çok sayıdaki Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliklerinden birinden daha ülkemiz adına sevindirici bir sonuç elde etti. Ülke sanayii ve üniversite arasında etkili iletişim kanalları oluşturan Bursatto ile çeşitli sektörlerden gelen ürün geliştirme taleplerini deneyimli akademik kadrosu ile karşılamakta olan Bursa Teknik Üniversitesi son aylarda sağlık alanında sadece ülkemizin değil, dünyanın da bir ihtiyacı olan tıbbi maske konusunda, önemli bir çalışmayı sonuçlandırdı.
Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi, Polimer Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Yıldırım’ın danışmanlığında, Dominant Tekstil A.Ş. ile yürütülen proje kapsamında, yeni tip bir tıbbi maske kumaşı elde edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen dokuma esaslı bakteri geçişini engelleyen bir kumaş olan yeni tip malzemenin yıkanabilir olduğu da bildirildi.
Proje danışmanlığını yürüten Prof. Dr. Kenan Yıldırım, konu ile ilgi yaptığı açıklamada, dokuma esaslı, yıkanabilir ve bakteri geçişini engelleyen yeni tip bir kumaşın, prototip üretiminin başarı ile tamamlandığını aktardı. Her geçen gün nicel ve nitel olarak artış gösteren BTÜ-sanayi işbirlikleri ile yenilikçilik ve girişimcilik kültürünün önem kazandığının altını çizen Prof. Dr. Yıldırım, “Dominant Tekstil A.Ş. ile birlikte yürüttüğümüz projede önemli sonuçlar elde ettik. Proje ile hedeflediğimiz dokuma esaslı, yıkanabilir olan ve bakteri geçişini engelleme özelliğine sahip maske kumaşının prototip üretimini gerçekleştirdik. Maske üretiminde kullanılacak olan bu kumaş, % 99 oranında bakteri fiktrasyonu yaparak, bakteri geçişini de engellemektedir. Herhangi bir bakteriyi solunan havadan ayırabilmektedir. Sonuç olarak bu özelliği ile Covid-19 virüsünü de solunan havadan ayırabilecektir. Ayrıca, yıkanabilir olması bu kumaştan imal edilecek maskenin, tekrar kullanıma da olanak vermektedir. Bu sayede, maske tüketiminde miktar olarak önemli azalmaya neden olacaktır. Son aylarda, ülkemizin ve dünyanın ihtiyaç duyduğu korunma materyali olan maskenin, defalarca kullanılabilmesine olanak sağlayan bu yeni tip maske kumaşının seri üretimine geçilmesi, kısa zamanda sağlık personelimizin korona virüs (COVİD-19) ile gerçekleştirdikleri amansız mücadelede de önemli destek sağlayacaktır. Proje sonucunda ortaya çıkan ürünün, sağlık açısından sıkıntılı olduğumuz pandemi döneminde, milli birliğimize katkı sunduğunu düşünmekteyiz. Yaptığımız çalışmalara olanak sağlayan Bursatto yönetimine ve desteğini bizden esirgemeyen Rektörümüz Prof. Dr. Arif Karademir’e teşekkür ederim” dedi.
Anadolu Ajansı'nın ilgili haberi ve videosuna linkten ulaşabilirsiniz: https://www.aa.com.tr/tr/bilim-teknoloji/bursa-teknik-universitesinden-yikanabilir-maske-kumasi/1798267