BTÜ Uzaktan Eğitimde de Öncü
Yazı Fontu

BTÜ Uzaktan Eğitimde de Öncü

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) kuruluşundan bu yana kısa sürede oluşturduğu kaliteli yükseköğrenim sistemini, ‘Yenilikçi Devlet Üniversitesi’ sloganına uygun olarak uzaktan eğitime de hızla adapte ediyor. 

Ar-Ge çalışmalarına aktardığı % 18,43’lük bütçe oranı ile bu alanda Türkiye ikincisi olan sonrasında ise TÜBİTAK 2244 Sanayi Doktora Programına yaptığı rekor sayıdaki 42 başvuru ile dikkat çeken Bursa Teknik Üniversitesi, koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapasımda kurduğu uzaktan eğitim sistemi ile de öncü konumunu sürdürüyor. Yüksek teknolojiye sahip laboratuvar ve atölye altyapısının yanı sıra öğrencileri bilimsel projeler hazırlamaya yönlendiren sistemi ve öğrencilerin sektörde bir dönem tam zamanlı çalışmasını kapsayan YÖK onaylı Sektörel Eğitim Programı (SEP) ile örgün eğitimde çıtayı bir basamak yukarıya taşıyan Bursa Teknik Üniversitesi, 1.200 lisans ve yüksek lisans dersini çok kısa sürede internet ortamına taşıyarak uzaktan eğitimde de farkını hissettiriyor.

BTÜ Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (UZEM) tarafından yürütülen çalışmalar ile üniversitenin mevcut öğretim üyeleri tarafından yine üniversitenin kendine ait bilgi işlem sunucularına bir hafta gibi kısa bir sürede 1.200 lisans ve yüksek lisans dersi girişi gerçekleştirildi. BTÜ UZEM Müdürü Öğretim Görevlisi Göksel Öztürk yaptığı açıklamada, bir yıla yakın süredir Yabancı Diller Yüksekokulu kapsamında birçok ders ve kitabın kendi stüdyolarında videolarının hazırlandığını ve uzaktan eğitim sistemine hâlihazırda aşina olduklarını vurguladı. Koronavirüs salgınına karşı tedbirler kapsamında oluşturulan uzaktan eğitim sitemini çok kısa sürede kurabilmelerinde BTÜ’nün genç ve dinamik öğretim üyelerinin gösterdiği yoğun çabanın önemine dikkat çeken Öztürk, sistemin üniversitenin kendine ait sunucularda kurulabilmesinin de bilgi işlem altyapıları sayesinde gerçekleştiğini belirtti. 

BTÜ UZEM Müdürü Göksel Öztürk uzaktan eğitimin 6 Nisan’da başlayacağına değinerek; “Şu ana kadar ders yükleme işlemlerinin % 95’ini tamamladık, 250’nin üzerinde akademisyenimiz sistemdeki 1.200 dersin her birine sürekli olarak video ve doküman yüklemekteler ve sistem yürütüldüğü sürece her hafta yeni video-doküman yüklemelerine devam edecekler. Planlamamızı ve hazırlığımızı sekiz hafta üzerinden yürütüyoruz, dolayısıyla uzaktan eğitim sistemimiz kapsamında toplamda 9.500’er video ve PDF dokümanın yüklenmiş olması hedefleniyor. Öğrencilerimiz uzaktan eğitim sürecinde toplamda 20.000’e yakın video ve dokümana ulaşabilmiş olacaklar. Asenkron dersler kapsamında videolar izlenerek PDF dokümanlar üzerinden çalışılabilecek, senkron derslerde ise öğrenciler video konferans sistemiyle akademisyenlerle karşılıklı iletişime geçerek sorularını yöneltebilecekler. Şuan sistemimize kayıtlı 4.400’ün üzerinde lisans ve yüksek lisans öğrencimiz var, İngilizce hazırlık sınıfı öğrencilerimizle birlikte bu sayı 5.000’i geçiyor. Tüm öğrencilerimize SMS, elektronik posta ve internet sitemizden duyurular yolu ile bilgilendirmeler yapıldı, sistem açılıncaya kadar kalan az sayıdaki öğrencimizin de sisteme kayıt yaptırmalarını bekliyoruz. 6 Nisan’da başlayacak uzaktan eğitim sistemini bu denli hızlı ve etkin kurabilmemizde bizlere destek olan akademisyenlerimize ve yönetimimize teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

‘Yenilikçi Devlet Üniversitesi’ anlayışını her alanda sürdürdüklerini belirterek güçlü bir kadro ve altyapı ile uzaktan eğitime de hazır olduklarını ifade eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir; “Koronavirüs salgın tehlikesine karşı tedbirler kapsamında Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatları ve YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yekta Saraç’ın açıklamaları doğrultusunda çalışmalarımızı yürütüyoruz. Öğrencilerimizin eğitimlerini mevcut kriz ortamından etkilenmeden devam ettirebilmek için 6 Nisan 2020 tarihi itibari ile 1.200 lisans ve lisansüstü dersimiz senkron ve asenkron olarak sanal ortamdan verilecek. Normal süreçte olduğu gibi öğrencilerimiz, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığımızın erişime sunduğu veritabanları üzerinden 35.000'den fazla ulusal ve uluslararası bilimsel yayına internet üzerinden ulaşarak yüzbinlerce makaleden faydalanmaya devam edebilecekler. Diğer yandan öğrencilerimiz Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'nın tüm üniversitelerin kullanımına açtığı "YÖK Dersleri Platformu"nu da kullanabilecek. Ara sınavların ödev şeklinde, dönem sonu sınavlarının ve uygulamalı derslerin ise kriz dönemi sonrasında yazın takvimlendirilmesini planlıyoruz. Toplantılarımızı da sanal ortamda yaptığımız bu olağanüstü günleri en verimli şekilde yönetebilmek için elektronik uygulamaları aktif olarak kullanmamız gerekiyor. Sağlık Bakanlığımızın belirlediği 14 hayati prensibe de uyarak, evde kalalım, ama dünya ile ve eğitim hayatı ile bağımızı koparmayalım. Hayat ve eğitim eve sığar. Sağlıklı ve güzel günlere en kısa zamanda kavuşmak dileği ile sevgiler.” diyerek öğrencilere seslendi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
28 Mart 2020
Çok Okunan Haberler