BTÜ Öğrencilerinin Araştırma Projelerine TÜBİTAK’tan Bir Destek Daha
Yazı Fontu

BTÜ Öğrencilerinin Araştırma Projelerine TÜBİTAK’tan Bir Destek Daha

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi (MDBF) Gıda Mühendisliği Bölümü dördüncü sınıf öğrencisi Ayşenur Aydın hazırladığı hububat ve bakliyat ürünlerinin raf ömrünün arttırılmasına yönelik araştırma projesi ile TÜBİTAK’tan destek aldı.

TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı, üniversitelerde öğrenim görmekte olan lisans öğrencilerinin hazırladıkları araştırma projelerine makine/teçhizat, sarf malzemesi, seyahat, hizmet alımı giderleri için hibe desteği sağlıyor. BTÜ Gıda Mühendisliği öğrencisi Ayşenur Aydın yürütücüsü olduğu “Enkapsüle Lavanta ve Defne Uçucu Yağlarının Bazı Hububat ve Bakliyat Ürünlerinin Güvelenme Probleminin Önlenmesinde Kullanım Olanaklarının Araştırılması” başlıklı araştırma projesi TÜBİTAK 2209-A kapsamında destek almaya hak kazandı.

Yürütücüsü olduğu projeyi farklı araştırmalar üzerine çalışırken ortaya çıkan bir fikirden yola çıkarak geliştirdiğine değinen Ayşenur Aydın temel amacının ülkemizde çok rağbet gören nohut, pirinç ve buğday gibi ürünlerin güvelenerek bozulmasını önlemek olduğunu belirtti. BTÜ Gıda Mühendisliği öğrencisi Ayşenur Aydın; “Yürüttüğümüz araştırma ile lavanta ve defne uçucu yağlarının kontrollü salımı ile bakliyat ve hububatta güvelenme sorununun önlenmesi ve raf ömrünün arttırılması planlanmaktadır. Lavanta ve defne uçucu yağlarının larva engelleyici, antimikrobiyal, antiviral, antioksidan ve antiseptik etkilerini göz önüne alarak geliştirdiğimiz proje planlamasıyla bazı hububat ve bakliyat ürünlerinde depolama sırasında ortaya çıkan güvelenme ve küflenme gibi sorunların önüne geçmeyi amaçlıyoruz. Mikroenkapsüle lavanta ve defne uçucu yağlarının kontrollü salımı ile bakliyat ve hububatta ürün kayıplarının azaltılması ve raf ömrünün arttırılması ile ülkemiz ekonomisine de fayda sağlanacağını düşünüyoruz. Ayrıca projemiz kapsamında ürünlerin duyusal özelliklerini olumsuz yönde etkilemeyecek kapsül oranı da belirlenecek. Böylelikle sentetik böcek ilaçları kullanımına alternatif yöntemler sunmakta ve bu ilaçlarının kullanımının azaltılmasının toplum sağlığı üzerine olumlu katkı sağlayacağını öngörmekteyiz. Projeye başladığım süreçten beri desteklerini esirgemeyen danışman hocam Doç. Dr. Rasim Alper Oral ve Araştırma Görevlisi Hüseyin Demircan ile Bursa Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesinden Prof. Dr. Levent Aydın hocama çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bursa Teknik Üniversitesi’nde araştırma üniversitesi misyonu ile yürütülen lisans ve lisansüstü eğitiminin başarılı sonuçlar vermeye devam ettiğini vurgulayan Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı ve proje danışmanı Doç. Dr. Rasim Alper Oral; “Eğitim sistemini araştırma ve uygulama odaklı sürdüren BTÜ’nün her bölümünde olduğu gibi Gıda Mühendisliği Bölümü’nde de öğrencilerimizi ders ve uygulamalar sırasında oluşturdukları fikirleri laboratuvar ortamında geliştirerek araştırma projelerine dönüştürmeleri noktasında desteklemekteyiz. Öğrencilerimizin bu kapsamda yürüttüğü birçok uygulama ödevi ve araştırma, günlük hayata ve ülke ekonomisine fayda sağlayan sonuçlar içermektedir. Öğrencimiz Ayşenur Aydın’ı gerek bilinen mikroenkapsüle tekniğini farklı bir alana taşıyarak fikir aşamasından itibaren yürüttüğü gayretli çalışması gerekse TÜBİTAK 2209-A kapsamında aldığı destekten dolayı kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
23 Mart 2020
Çok Okunan Haberler