BTÜ’de "Sağlıklı Beslenme ve Kanser" Paneli
Yazı Fontu

BTÜ’de "Sağlıklı Beslenme ve Kanser" Paneli

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve İl Sağlık Müdürlüğü işbirliği ile "Sağlıklı Beslenme ve Kanser" Paneli düzenlendi. Mimar Sinan Yerleşkesi Erguvan Salonda düzenlenen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Arif Karademir, Bursa İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı, Yıldırım Belediye Başkan Yardımcısı Ali Molla Salih, BTÜ Genel Sekreter Yardımcısı Azam Ay, Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkan Suat Cömert, İl Sağlık Müdürlüğü yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

Dünya Obezite Günü ve Kolerektal Kanser Farkındalık Ayı kapsamında Bursa İl Sağlık Müdürlüğü ve Bursa Teknik Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen "Sağlıklı Beslenme ve Kanser" konulu panelde, UÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Türkkan Evrensel ve Yıldırım Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Kübra Karacif tarafından BTÜ öğrencilerine yönelik farkındalık eğitimi verildi.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir programın açılışında yaptığı konuşmasında, insan sağlığı konusunda bu kadar önemli bir konunun konuşulduğu etkinliğin düzenlenmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Prof. Dr. Arif Karademir, “BTÜ genç bir üniversite olarak, modern bilimin ışığında bilimsel, sosyal, sportif konular başta olmak üzere diğer konularda da toplumu aydınlatma ve rol model oluşturma misyonu olan bir üniversitedir. Dolayısı ile bir aile olarak öğrencileri, öğretim üyeleri ve idari personeli ile beraber, olması gereken şeyleri ilk önce kendi bünyesinde yaşayarak, ardından çevresine de örnek olmaya çalışan bir üniversitedir. Bu anlamda, üniversitemiz aynı devlete çalışan kardeş tüm kurum ve kuruluşlar ile doğal olarak iş birliği yapmaktadır. İl Sağlık Müdürlüğümüz de bu kurumların başında gelmektedir. Üniversitemizin faaliyet alanına giren her konuda iş birliklerimizi arttırarak devam ettirmek istiyoruz. Ben bu anlamda, Sayın Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. BTÜ olarak, halkı bilinçlendirme anlamında gerçekleştirilecek her projede İl Sağlık Müdürlüğümüzle iş birliği yapmak istiyoruz” dedi. Rektör Prof. Dr. Karademir, insan sağlığı konusunda hastalıkların önlenebileceğinin altını çizerek devam ettiği konuşmasını, BTÜ ve İl Sağlık Müdürlüğümüzün yapacağı iş birlikleri sayesinde insanın yaşam biçiminden kaynaklanan veya beslenme alışkanlıklarındaki yanlış uygulamalar sayesinde oluşabilecek hastalıkların konusunda farkındalık oluşturabileceklerini kaydederek sona erdirdi.

Programda Rektör Prof. Dr. Karademir’den sonra konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı, insan hayatını tehdit eden ve yaşam kalitesini önemli ölçüde bozan kanser tehlikesine dikkat çekti. Kanserin hayatın bir gerçeği olduğunu vurguladığı konuşmasında Uzm. Dr. Kaşıkçı, “Kanser ile ilgili farkındalık çalışmalarını yaparken, hedef kitle olarak hem sizleri hem de sizin ebeveynlerinizi alıyoruz. Bir diğer noktada ise kanser taramaları dediğimiz unsur çok önem arz ediyor. Kolon kanseri ve meme kanserlerinde tarama yöntemleri çok değerli ve anlamlıdır. Kalın bağırsak kanserinden korunmak için gaitada gizli kan ve kolonoskopi dediğimiz tarama yöntemlerinin değerini bilmek ve bunlara gerekli önlemlerini vermek gerekiyor. Aynı şekilde meme kanserinde de gerekli tetkikleri zamanında yaptırarak kanserden erken dönemde kurtulmak mümkün. Sağlık müdürlüğü olarak gerek kurumlarla ve gerekse sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde bu tip farkındalık çalışmalarına devam edeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Türkkan Evrensel: Ülkemizde Her Yıl 210 Bin Kişiye Kanser Tanısı Konuyor.

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkcı’nın konuşmasının ardından Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Tıbbi Onkolog Prof. Dr. Türkkan Evrensel “Obezitenin Kanserle İlişkisi” konulu sunumu yaptı. Kanser tedavisinin pahalı bir tedavi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Evrensel, toplumun başka ihtiyaçlarına harcanabilecek kaynakları da alıp götürdüğünü vurguladı. Ülkemizde yılda yaklaşık 210 bin kişiye yeni kanser tanısının konduğunu ifade eden Prof. Dr. Evrensel, kanser tanısı konulan kişilerin yaklaşık yarısının kaybedildiğini bildirdi. Kayıplar nedeniyle koruma ve erken tanı konusundaki önlemlerin son derece gerekli olduğunu da sözlerine ekledi. Beslenme alışkanlıklarının kanser ile ilişkisine de dikkat çeken Prof. Dr. Evrensel, “Beslenmenin doğru yapılmasının ve beslenme ürünlerinin kalitesi kansere yakalanma riskini azaltmaktadır. Bu anlamda gıdanın üretimi ve saklama şekillerinin de doğru yapılması önemlidir” diyerek sözlerine son verdi.

Diyetisyen Kübra Karacif: Uygulanan Diyetler Kişiye Özgü Olmalıdır.

Yıldırım Sağlıklı Hayat Merkezi’nde görevli Diyetisyen Kübra Karacif, obezite ve sağlıklı beslenme konusundaki sunumunu yaptı. Sunumunda dünyada obezitenin giderek arttığını bildiren Karacif,  bu duruma bağlı olarak Türkiye’de de obez olan vatandaşların sayısının sürekli attığını söyledi.  Diyetisyen Kübra Karacif obezitenin, dengesiz beslenme ve fiziksel hareketsizlik ve ya hormonal dengesizlik gibi çeşitli nedenlerden kaynaklandığını aktardığı konuşmasını “Uygulanan diyetler bireylere özgü olmalı, bu nedenle diyet konusunda mutlaka bir uzmana danışılmalı” diyerek bitirdi.

Dünya Obezite Günü ve Kolerektal Kanser Farkındalık Ayı kapsamında düzenlenen "Sağlıklı Beslenme ve Kanser" adlı panelin sonunda, Rektör Prof. Dr. Arif Karademir ve İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Halim Ömer Kaşıkçı tarafından konuşmacılara teşekkür belgeleri taktim edildi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
11 Mart 2020
Çok Okunan Haberler