Türkiye’nin Otomobili ve Bursa
Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) 2019 yılı sonunda milli teknoloji yolunda önemli bir gelişmeye imza atarak, tamamen Türk yapımı olan yerli otomobili Türkiye’ye tanıttı. Bursa Teknik Üniversitesi, ülkemizin teknolojik gelişmesine ve ekonomik kalkınmasına hız kazandıracak bu önemli projeye katkıda bulunmak adına ‘Türkiye’nin Otomobili ve Bursa’ konulu panel düzenledi. BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir'in moderatörlüğünde gerçekleşen panele, konuşmacı olarak BTSO Başkanı İbrahim Burkay, BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. Dr. Öğr. Üyesi Kemal Furkan Sökmen katıldı.
Akılla Kentin Buluşması Başlıyor
Yerli Otomobilin yıllardan beri bir hedef olduğuna dikkat çeken BTSO Başkanı İbrahim Burkay, dünyada artık ekonomik anlamda ülkelerin yarışmadığını, kentlerin ve bölgelerin rekabet içinde olduğunu belirtti. “Bu araba bize verilmiş bir nimet” diyen Burkay, “Biz ülke olarak aylık 1000-1200 dolar geliri olan bir ülkeyiz. Ülkemiz önüne çok farklı hedefler koydu. En iyi 10 ekonomi arasına gireceğiz dedik. Bizim kendi hikâyemizi yazmamız için bu otomobil çok önemli. Bu araba bize verilen bir nimet. Yüzlerce yıl bizim atalarımız dünyayı yönetmişler. Bizim de dünyayı iyi okuyup projelerimizi şekillendirmemiz gerek. Bakın üniversiteler şehrin aklıdır. Biz bugüne kadar bu aklı çok kullanmadık. Şimdi yeni yeni akılla kentin buluşması başlıyor. Ya bunu yapacağız ya da bunu yapan başka ülkelere gideceğiz. Ama o ülkede yaşatmazlar bizi. Öyleyse bu aklı bu kent ile buluşturacağız” şeklinde konuştu.
Dönüşüm Süreci Başlatacak
Yerli otomobilin bir dönüşüm süreci başlatacağından bahseden Burkay, “Zenginlik ilkelerini bölgeler yazar. Her ülkenin zengin bölgesi vardır. Yerli otomobil bize ne katacak derseniz eğer, bizim binlerce yan sanayi firmamız var ve bunlar ana sanayiye hizmet ediyor. Yerli otomobil bizim için dönüşüm sürecini başlatacak. Bu projenin başarılı olabilmesi için Bursa kesinlikle olmazsa olmaz öncelikli şartlardan bir tanesiydi. Ülke olarak biz bu projenin başarılı olmasını istiyoruz. Çünkü ülkenin geleceği buna bağlı. Bu değişim ve dönüşüm Bursa’yı bambaşka bir yere taşıyacaktır. Türkiye'nin otomobili Bursa'yı 50 yıl içerisinde çok ileriye taşıyacak. Bursa Teknik Üniversitesi'nin bu konuyu ele alıp, bizleri buraya çağırmış olması benim için çok önemli” dedi.
İş Ehline Teslim Edilmiş
“Otomotiv sektöründe Bursa çok iyi bir yerde” diyen BTÜ Otomotiv Uygulama ve Araştırma Merkezi Md. Dr. Öğr. Üyesi Kemal Furkan Sökmen, “Yetişen personel de çok başarılı. Stil detaylarını incelediğimizde, ön eskizlerin tamamen Türk ekibi tarafından hazırlandığını görmekteyiz. Tasarımı da çok beğendim, beklediğimizden de güzel. İş ehline teslim edilmiş ve ortaya çok güzel bir tasarım çıkmış. Direksiyonda ahşap ve deri tasarım var, iç trimler ve tasarım çok başarılı. Genel tasarım birçok araçtan çok daha iyi. Dış aydınlatmada Tesla'dan çok daha iyi bir aydınlatma kullanılmış. Bizim de dizel kültüründen çıkıp, elektrikli otomobili kullanmayı öğrenmemiz gerek. Bu otomobil Bursa için çok büyük bir şans ama ondan önce bu proje Bursa için çok büyük bir sorumluluk” diye konuştu.
BTÜ Sanayicimizin ve Devletimizin Hizmetindedir
Konu hakkında katkılarından ve değerli yorumlarından dolayı konuşmacılara teşekkür eden Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir; "Yerli otomobil fabrika yerinin Bursa-Gemlik olarak belirlenmesinde Sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Süreçte etkin rol oynayan TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu, Bakanlarımız, TOGG grubu ve tüm destek verenlere teşekkür ederiz. Bursa, Marmara bölgesinin en aktif ve otomotiv üretim üssü bir kent olarak, mevcut kazanımları ile yerli otomobil konusunda da üzerine düşeni hakkıyla yapacaktır. Ancak, kesinlikle bütün kentin kendisini bu yeni hedefe göre tekrar konumlandırması gerekmektedir." şeklinde değerlendirmede bulundu. Rektör Karademir; "Özellikle yan sanayi ciddi bir değişime girmek zorundadır. Bu noktada üniversite işbirliği, Ar-Ge ve inovasyon olmadan bu iş başarılamaz. Güncel, yoğun uygulama/proje odaklı eğitimi ve uzun dönem staj (SEP) yapan nitelikli mezunları ile BTÜ sanayicimizin hemen yanında olacaktır. Ayrıca kuvvetli laboratuvarları, merkez test-analiz laboratuvarı, projeleri, çok değerli akademisyenleri ile BTÜ aktif çalışmaktadır ve bu tür etkinleri düzenlemeye devam edecektir. Kısacası, ülkemizin ve Bursamızın yerli otomobil üzerinden yaşayacağı değişimde, Bursa Teknik Üniversitesi aktif olarak sahadadır, sanayicimizin ve devletimizin hizmetindedir. " ifadeleri ile sözlerini sonlandırdı.