Mars 2050: Yaşam Alanı Ulusal Fikir Yarışması
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ve Bursa Büyükşehir Belediyesi arasında ‘uzay mimarlığı ve dış gezegen şehirciliği’ konularını ele alan toplam 30 bin lira ödüllü “Mars 2050: Yaşam Alanı Fikir Yarışması” protokolü imzalandı. Protokol imza töreninde BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Egemen Aras, MARS 2050 yarışma projesi iletişim koordinatörü BTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Ersan Koç, Bursa BŞB Müzeler Şube Müdür Vekili Nazım Enes Altan ile Bilim ve Teknoloji Merkezi Genel Koordinatörü Fehim Ferik de hazır bulundular.
Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş’ın imza koyduğu protokol ile ulusal çapta düzenlenecek olan “Mars 2050: Yaşam Alanı Fikir Yarışması”na üniversite öğrencisi ve profesyonel kategorileri altında başvuru alınacak. Dokuz ay sürecek ulusal düzeydeki fikir yarışması ile, ülkemizin savunma sanayii atılımları ve BTÜ’nün de paydaşı olduğu TEKNOFEST gibi organizasyonlarla sürdürdüğü milli teknoloji hamlesi doğrultusunda üniversite öğrencileri ve profesyoneller arasında ufuk, vizyon, heyecan ve özgüven aşılayacak bir süreç yaşatılması hedefleniyor.
Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) 2018’de kurulması ve 2019’da Yönetim Kurulu’nun göreve gelmesi ile ülkemizde ‘tasarım, uzay ve astronomi arakesitinde’ ürün beklentisi ve verimliliğinde artış öngörülmektedir. Yarışma sürecinde üretilecek fikirlerin yeni bilim ve teknolojilere yol göstermesi ve çerçeveler açması hedeflenmektedir. Yarışma danışmanı NASA Uzay İletişim Mühendisi ve Astronomi Bilim İletişimcisi Dr. Umut Yıldız, yarışma süreci ile ortaya çıkması muhtemel ürünlerin ilerleyen aşamalarda nasıl değerlendirilebileceği ile ilgili katkı vermektedir. Bursa Büyükşehir Belediyesi Bilim ve Teknoloji Merkezi, yarışma sürecinde SCIENCEEXPO deneyimleri ile birlikte organizasyon, kurumsal iletişim ve görsel medya üretimi ile merkezin vizyon projesi olan GUHEM ile birlikte nasıl ele alınabileceğine dair katkılar sunmaktadır.
“Mars ve Tasarım” arakesitini ele alan ulusal düzeydeki ilk yarışma niteliği ile başlatılan süreç “Uzay Mimarlığı ve Dış Gezegen Şehirciliği” konusu ile Mars gibi aşırı zorluklar içeren koşullarda, yeni nesil vizyon ve projelendirme sahalarında ve diğer gök cisimlerinde ortam, kaynak ve yaşam alanı ihtimali araştırması, tasarımı ve inşası üzerine yeni gelişen faaliyet alanında bilimsel ve teknik içerikli fikir ürünleri verilmesi ile tasarım ve bilimin sınırlarının zorlanması amaçlanmaktadır.
Geleceğe Yönelik Vizyon
Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, uzay teknolojilerinin konuşulduğu, insansız hava araçlarının ve yüksek teknolojilerin sıkça dile getirildiği bir ortamda bir adım daha ileri giderek geleceğe yönelik bir vizyon koyabilmek adına bu etkinliğin anlamlı ve değerli olduğunu söyledi. Başkan Aktaş; “Mars 2050: Yaşam Alanı Fikir Yarışması ile uzay mimarlığı ve dış gezegen şehirciliği konularının ele alınması hedefleniyor. Bu sayede; aşırı zorluklar içeren koşullarda, Mars gibi yeni nesil vizyon ve projelendirme sahalarında ve diğer gök cisimlerinde ortam, kaynak ve yaşam alanı ihtimali araştırması, tasarımı ve inşası üzerine yeni gelişen faaliyet alanına ürün verilmesi amaçlanıyor. Yarışma, öğrenci ve profesyonel olmak üzere iki kategoride yürütülecek ve kazananlara Büyükşehir Belediyemiz tarafından toplam 30 bin lira ödül verilecek” dedi.
İlklerin şehri Bursa
Yarışma projesini hazırlayan BTÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi öğretim üyelerine, hazırlık süreni koordine eden BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Kurt'a ve süreci destekleyerek sahiplenen Başkan Aktaş’a teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir ise, bugüne kadar Türkiye’de pek çok ilki gerçekleştiren Bursa’nın bu konuda da ilginç bir başlangıç yaptığını vurguladı. Ekstrem şartlarda insan hayatının devam etmesiyle ilgili katılımcıların düşüncesini zorlayan bir yarışma projesi hayata geçirdiklerini ifade eden Karademir, “Bir taraftan gelişmiş ülkeler uzayı parsellerken Ay’a ve Mars’a giderken, bir taraftan da Dünya maalesef Mars gibi olmaya doğru gidiyor. Yani ekstrem şartlar, karbondioksit ve çevre kirliliği artarak devam ediyor. Dolayısıyla insan medeniyetinin varlığını sürdürebilmesi için çözüm öneren gruplardan olmak dileğiyle sınırlarımızı zorlayan bir proje konsepti bu. Özelikle gençleri ve profesyonelleri de bu projeye katılmaya davet ediyorum” diye konuştu.
Öğrenci ve profesyoneller olmak üzere iki kategoride yapılacak yarışmanın öğrenciler kategorisinde toplam 9 bin lira olmak üzere 6 adet eşit başarı ödülü verilecek. Profesyonel kategorisinin birincisi 10 bin, ikincisi 5 bin, üçüncüsü ise 3 bin TL’nin sahibi olacak. Ayrıca 3 adet de 1000’er liralık mansiyon ödülü olacak.