BTÜ’nün İleri Mühendislik Malzemeleri Üretim Projesine TÜBİTAK Desteği
Yazı Fontu

BTÜ’nün İleri Mühendislik Malzemeleri Üretim Projesine TÜBİTAK Desteği

 

TÜBİTAK 1002 Hızlı Destek Programı kapsamında Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Uzunsoy “Grafen Nano Plaka Takviyeli Alüminyum ve Alüminyum Alaşım Esaslı Fonksiyonel Derecelendirilmiş Malzemelerin Üretimi ve Karakterizasyonu” projesi ile desteklenmeye hak kazandı.

Hızlı Destek Programı ile TÜBİTAK üniversitelerde ve araştırma enstitülerinde yürütülecek acil, kısa süreli, küçük bütçeli araştırma ve geliştirme projelerine destek sağlamaktadır. BTÜ Metalürji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Uzunsoy’un destek alan projesi günümüz modern teknolojisinin gerektirdiği üstün performans özellikleri için yeterli olmayan geleneksel kompozit malzemeler yerine ileri mühendislik malzemelerinin geliştirilmesi doğrultusunda grafen nano plaka takviyeli alüminyum ve alüminyum alaşım esaslı fonksiyonel derecelendirilmiş malzemelerin üretimini içeriyor.

Havacılık, otomobil, biyomedikal, savunma, elektrik / elektronik, enerji, denizcilik, opto-elektronik ve termo-elektronik gibi potansiyel uygulama alanlarında bu malzemelerin giderek artan oranda kullanılmaya başlandığını belirten Prof. Dr. Deniz Uzunsoy proje ile ilgili bilgi aktardı; “Metal malzemeler içinde, alüminyum ve alüminyum alaşımları; hafiflik, yüksek özgül mukavemet, yüksek özgül modül ve düşük termal genleşme katsayısı gibi fiziksel ve mekanik özellikleri sebebiyle potansiyel uygulama alanlarında sıklıkla tercih edilmektedir. Karbonun allotroplarından biri olan grafen; üstün mekanik, elektriksel ve termal özelliklerinden dolayı, dünya çapında büyük ilgi görmekte ve çeşitli yöntemlerle üretilebilmektedir. Bursa Teknik Üniversitesi laboratuvarlarında daha önce 215M031 numaralı TÜBİTAK projesi kapsamında elektrik ark yöntemiyle yüksek saflıkta birkaç tabakalı olarak grafen üretimi başarılı bir şekilde gerçekleştirilmişti. Bu projemizde ise elektrik ark ile sentezlenen grafen nano plaka (GNP) takviyeli alüminyum, alüminyum-bakır (Al-4,5Cu), alüminyum-çinko (Al-6Zn) alaşım esaslı fonksiyonel derecelendirilmiş malzemelerin toz metalurjisi ile üretimini gerçekleştireceğiz. Böylelikle özellikle otomotiv ve havacılık uygulamaları için; saf alüminyum ve alüminyum alaşımlarına kıyasla, GNP takviyeli fonksiyonel derecelendirilmiş malzemelerin üretimiyle birlikte mekanik özelliklerinin geliştirilmesi hedeflenmektedir. Stratejik öneme sahip bu ve benzeri ileri teknoloji malzemelerinin yerli ve milli olarak üretilebilmesi özellikle savunma sanayii alanında projeler geliştiren Bursa ve ülkemiz açısından oldukça önemlidir. Bununla birlikte proje çalışmasında yer alan “100/2000 YÖK Doktora” bursiyeri öğrencimiz Gökçe Borand’ı ‘Yeni Nesil Kompozitler ve Çok İşlevli Nanokompozit Malzemeler’ alanında deneyimli bir araştırmacı olarak yetiştirmek te hedeflerimiz arasındadır.”

ANAHTAR KELİMELER
HABER Ersel KİRAZ
FOTOĞRAF Ersel KİRAZ
13 Eylül 2019
Çok Okunan Haberler