Rektör Karademir TRT Haber “Eğitim Editörü” Programına Konuk Oldu
Yazı Fontu

 

 

Rektör Karademir TRT Haber “Eğitim Editörü” Programına Konuk Oldu

 

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, TRT Haber kanalında canlı olarak yayınlanan “Eğitim Editörü” programında aday öğrencilere seslenerek üniversite tercih süreci ve BTÜ hakkında bilgiler verdi.

 

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış ile birlikte TRT Haber’de canlı olarak yayınlanan “Eğitim Editörü” programına katıldı. Üniversite tercih sürecinde aday öğrenciler ve ailelerinin yakından takip ettiği, Eğitimci-Yazar Süleyman Beledioğlu’nun da öğrencilere önerilerde bulunduğu programda Rektör Karademir sunucu Sezen Yüce’nin sorularını cevapladı.


BTÜ’nün düşük kontenjanlı bölümleri, kalabalık olmayan sınıfları, akademisyen başına 12, laboratuvar cihazı başına 5 lisans öğrencisi ortalaması ile çok özel bir eğitim ve araştırma ortamı sunduğunu dile getiren Rektörü Karademir, “Gelişmiş cihaz ve donanımlara sahip laboratuvar altyapımız, akademisyen başına yıllık 1,5 yayın ortalamamız ve öğretim üyelerimizin yürüttüğü bilimsel projeler ile BTÜ ‘araştırmacı üniversite’ özellikleri göstermektedir. Üniversitemiz YÖK tarafından da robotlar ve akıllı sistemler alanında uzmanlaşan üniversite olarak belirlenmiştir. Bununla birlikte şehir merkezinde, metro istasyonlarına yürüme mesafesinde iki yerleşke ile konumlanmış, öğrencilerin ulaşım ve barınma sorunu yaşamadığı bir üniversiteyiz. Anlaşma yaptığımız kurum ve kuruluşlar vasıtası ile birçok bölümümüzde ilk üç ve beşte yerleşen başarılı öğrencilerimize burs ve ödüller sağlamaktayız. Aday öğrencilerimiz bu hususları dikkate almalıdırlar.” dedi.


Rektör Karademir BTÜ’de birinci sınıftan itibaren TÜBİTAK projesi yazma, girişimcilik gibi eğitimler de verildiğini vurgulayarak “Öğrencilerimizin yeni işe girmiş bir mühendis gibi sektörde tam zamanlı çalışması, mesai yapması, projelerde yer alması, iş hayatı atmosferini yaşaması için Sektörel Eğitim Programı’nı (BTÜ-SEP) hayata geçirdik. İkinci ve üçüncü sınıftaki zorunlu yaz stajlarına ilave olarak dördüncü sınıfa geçen öğrencilerimiz üniversitemizin protokol imzaladığı firmalarda yedinci yarıyılda 4 ay boyunca, kendi eğitimleriyle ilgili sektörde yeni işe girmiş mühendis gibi çalışıyorlar. Öğrencilerimizin sigortası üniversitemiz tarafından karşılanıyor, staj ücretlerini ise İŞKUR yatırıyor. Bu sistem ile işletmelerde, yerel yönetimlerde, devlet kurumlarında mezun olduktan sonra iş başı yapacak öğrencilerimiz henüz eğitimleri devam ederken çalışmaya başlayarak iş hayatına atılmış oluyorlar. Bursa ve civar şehirlerde sektöründe öncü 100’ün üzerinde firma ve kurum ile anlaşmalar yaptık ve çok güzel dönütler alıyoruz. BTÜ-SEP özellikle öğrencilerimiz açısından ciddi bir avantaj ve olanaktır. Bünyemizdeki Kariyer Merkezi (BUKAGEM) ile öğrencilerimizin kariyer planlamasını da daha okurken yapmaktayız. Bununla birlikte Teknoloji Transfer Ofisimiz (BURSATTO) ile de girişimcilik eğitimleri vererek iş arayan değil kendi işini kurabilecek mezunlar veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

Sunucu Sezen Yüce’nin öğrenci faaliyetleriyle ilgili sorusu üzerine Rektör Karademir, BTÜ’de öğrencilerinyeteneklerine ve isteklerine göre şekillenmiş 60’a yakın aktif öğrenci topluluğu bulunduğunu belirterek, “Kültür, sanat, spor ve sosyal alandaki toplulukların yanı sıra bilimsel topluluklarımız da yoğun projeler üretmektedir. Bu arkadaşlarımıza imkânlar ölçüsünde donanımlı laboratuvarlar, atölyeler teslim ettik. Elektrikli araçlar, pervaneli, sabit kanatlı hava araçları, dronelar, insansız araçlar, robot sistemleri gibi farklı alanlarda çok güzel çalışmalar yapıyorlar. 2018 yılında Sayın Cumhurbaşkanımızın özellikle desteklediği ve önem verdiği, ilgili bakanlıklarımızın sahiplendiği ve ilk kez yapılan TEKNOFEST yarışlarına BTÜ 5 takımla katıldı ve en çok takımla yarışlara katılan üniversite oldu. Döner kanatlı İHA kategorisinde Türkiye birinciliği alan takımımız oldu, diğer takımlarımız da yine sıralamada ciddi dereceler aldılar.” şeklinde konuştu.

 

Eğitimci-Yazar Süleyman Beledioğlu’nun yabancı dil eğitiminin önemine vurgu yapması üzerine söz alan Rektör Karademir Yabancı Diller Yüksekokulumuz’un verdiği İngilizce hazırlık eğitimi çok üst seviyededir. Rahatlıkla söyleyebilirim ki Londa’da bir dil okulunun verdiği eğitimi biz Bursa’da veriyoruz. On beş kişilik sınıflarda ve üçte biri anadili İngilizce olan yabancı uyruklu ve doktora seviyesindeki Türk hocalarımız ile ciddi bir İngilizce eğitimi veriyoruz. Eğitim dili Türkçe olan bölümlerimizde dahi öğrencilerimizin bir yıl isteğe bağlı hazırlık okuyarak bu imkândan faydalanmalarını sağlıyoruz.” dedi.

 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Behram Sina BAYRAMOĞLU
FOTOĞRAF Behram Sina BAYRAMOĞLU
25 Temmuz 2019
Çok Okunan Haberler