BTÜ Öğrencileri Türkiye’yi ABD’de Temsil Edecek
Yazı Fontu

BTÜ Öğrencileri Türkiye’yi ABD’de Temsil Edecek

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) öğrencileri ABD Maryland eyaletinde 12-15 Haziran 2019 tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası İnsansız Hava Sistemleri Yarışması’nda (AUVSİ SUAS Competition) Bursa’yı ve Türkiye’yi temsil edecek. Uluslararası İnsansız Araç Sistemleri Birliği (AUVSI) tarafından 2002 yılından itibaren düzenlenen yarışmaya bu sene Dünya genelinden 75 takım katılıyor.

Rektör Karademir, “Tüm imkânlarımızla ülke kalkınmasına destek vermeye çalışıyoruz.”
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, genç bir üniversite olmalarına rağmen sahip oldukları üst düzey laboratuvar imkânları ile proje ve uygulamalı eğitim alanında ülke kalkınmasına destek vermeye çalıştıklarını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi öğrencilerin sadece sınıflarda, derslerde aldıkları eğitimle değil sosyal ve teknik uzmanlık alanlarında da kendi aralarında organize olarak proje odaklı çalışmaları isteniyor. Yurtdışında gelişmiş ülkelerde öğrenciler bu şekilde hayata hazırlanıyor. Bünyemizde bu amaçla hareket eden ellinin üzerinde öğrenci topluluğu var. Çok değerli sosyal çalışmalar yapan öğrencilerimizle birlikte özellikle mühendislik disiplinlerinde; uçan otonom araçlar, elektrikli otomobiller üzerine çalışan öğrencilerimiz ve onların arkasında yüksek motivasyonlu öğretim üyelerimiz var. Geçen sene TEKNOFEST’te beş takımla yarıştık, her biri derece aldı ve bir takımımız Türkiye birincisi oldu. Bu sene TEKNOFEST’e on takımla katılıyoruz. Geçen sene birinci olan takımımız kısa süre sonra ABD’deki yarışlara katılarak Bursamızı temsil edecek ve Ülkemizin bayrağını dalgalandıracak.” 

Gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmak için topyekûn bir çalışma ve bilinçli yeni nesillerin yetiştirilmesinin önemine vurgu yapan Rektör Karademir; “Dünyada ilk on ekonomi arasına girme hedefimiz varsa; üniversitelerimizle, sanayimizle, ordumuzla, belediyelerimizle, sanatımızla, sporumuzla o kategoriye doğru tırmanmamız gerekiyor, tek bir sektörün sıçraması ile ülke kalkınmıyor. Bu gerçek bir bağımsızlık mücadelesi olduğu için, bu noktadaki en önemli kritik parçanın üniversite gençliği olduğunu düşünüyoruz. Bizler de bu amaçla öğrencilerimizi destekliyoruz. Şehrimizden de, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve sanayi kuruluşlarımız öğrencilerimize destek oldu. Bugün öğrencilerimizi gelecekte ise ülkemizi uluslararası rekabete hazırlamak için bu desteklerin ve yarışmaların çok önemli olduğunun bilincindeyiz. İnsana yapılan yatırım en önemli yatırımdır. Ülkenizin yeraltı ve yerüstü kaynaklarını yerli ve milli olarak kullanabilmek için önce vatanına, milletine bağlı insanları yetiştirebilmemiz gerekir. Dolayısıyla gençlerimize yapılan yatırım bağımsızlığımıza yönelik yapılan en değerli yatırımdır. Devletimiz, bakanlıklarımız çok değerli bir çalışma ile üniversite ve sanayicileri problem çözme odaklı, sürdürülebilir işbirlikleri dâhilinde eşleştirmeye çalışıyorlar. Benzer şekilde ilgili firmaların öğrencilerle de eğitim sürelerince bağlantı kurarak destek vermeleri daha iyi yetişmiş ve motivasyonu yüksek insan kaynağına sahip olmamızı sağlayacaktır. Bu konuda çok duyarlı olan Bursa sanayisinin desteklerinin daha da artacağına inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Lekesiz, “Topluluk çalışmaları öğrencilere çok değerli kazanımlar katıyor.”
BTÜ Uzay, Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğu danışmanı Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hüseyin Lekesiz, topluluk çalışmalarının üye öğrencilere çok değerli kazanımlar kattığını belirtti. Lekesiz; “Farklı bölümlerden öğrenciler geleceğin teknolojik araçlarını imal edebilmek için topluluk altında bir araya geliyor, derslerde öğrendiklerini pratiğe dökerek ulusal ve uluslararası alanda rakipler ile yarışma şansı buluyorlar. BENDİS takımı 2018 yılı TEKNOFEST TÜBİTAK İHA yarışmasında Döner Kanatlı İHA kategorisinde birinci oldu ve hemen kendilerine yeni bir hedef belirledi. ABD’de düzenlenecek AUVSİ SUAS Yarışmasına katılarak, hem dünya çapında işler yapmak istediklerini hem de yarışmada üniversitemizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil edeceklerini gösterdiler. Kendilerine çok güveniyorum ve başarılar diliyorum.” şeklinde konuştu.

BENDİS kaptanı Gürsel, “Laboratuvar ve atölyelerimiz yüksek donanımlı.”
BENDİS takımı kurucularından ve aynı zamanda takım kaptanı BTÜ Mekatronik Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Havva Tuğçe Gürsel, üç yıllık bir takım olduklarını, ilk yıllarında TÜBİTAK insansız hava araçları yarışlarında yedincilik, geçen sene ise TEKNOFEST yarışmalarında birincilik elde ettiklerini belirtti. ABD’deki yarışma için kişisel kullanıma yönelik standart bir drone yerine askeri amaçlı bir araç tasarladıklarını, eleme ve raporlama aşamalarını geçtiklerini, belirten Gürsel; “Yarım saat uçuş süresine uygun bir oktokopter geliştirdik. Büyük objelerden kaçınma, görüntü işleyerek insan ve obje tanımlama, aşağıdaki nesneleri sınıflandırarak ve haberleştirerek yer istasyonuna gönderebilme özelliklerine sahip bir insansız hava aracı imal ettik. Geliştirdiğimiz drone, üzerinde taşıdığı insansız kara aracını (İKA) belirlenen koordinatlara otonom olarak indirebiliyor. Aynı şekilde insansız kara aracı da, taşıdığı insani yardım malzemesini belirlenen başka bir koordinata otonom olarak ulaştırabiliyor. Yarışmada verilen bu görev senaryosunu tek bir uçuşta ve kalkıştan inişe kadar otonom olarak gerçekleştirmemiz gerekiyor. Bu komplike sistem üzerinde bir seneye yakın süredir çalıştık ve şimdi son uçuş testlerimizi yaparak yarışma gününü bekliyoruz. Yeni bir üniversite olmamıza rağmen laboratuvarlarımız ve çalışma atölyelerimiz bize teknik anlamda çok büyük imkân sağlıyor, Rektörlüğümüzün verdiği büyük bir destek var. Böyle bir yarışmaya katılmak yüksek maliyetler de gerektiriyor, bu noktada firmalardan destek talebimiz oldu. Bursa Büyükşehir Belediyesi, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ve destek olan sanayi kuruluşlarına teşekkür ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.

BTÜ BENDİS takımı pilotu, Elektrik Elektronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Özge Özel takımda ikinci yılını geçirdiğini belirterek drone hakkında şu bilgileri aktardı: “Araştırdığımız kadarıyla Türkiye’de şimdilik bu şekilde üretilen bir araç yok, afet ve acil durumlarda yabancı markalı cihazlar kullanılıyor. Geliştirdiğimiz drone 8 kilo ağırlığında ve 15 kiloya kadar faydalı yük taşıyabiliyor. Yarım saatlik uçuş süresine ve 10 kilometre menzile sahip. Birden fazla uçuş modu bulunan aracımız yarışmada otonom olarak uçacak, benim görevim herhangi bir olumsuz durumda aracı geri getirebilmek.”

BENDİS Takımı üyeleri Elektrik Elektronik Mühendisliği üçüncü sınıf öğrencisi Sevde Nur Köseoğlu, Metalurji ve Malzeme Mühendisliği ikinci sınıf öğrencisi Atılay Can Peker, Mekatronik Mühendisliği dördüncü sınıf öğrencisi Alper Genç ve birinci sınıf öğrencisi Muhammed Zeyn; bu tarz yarışmaların gelecek için ümit vaat ettiğini belirterek takım olarak Bursa Teknik Üniversitesi’ni ve Türkiye’yi temsil etmekten büyük gurur duyduklarını dile getirdiler.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
03 Haziran 2019
Çok Okunan Haberler