Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde Mühendis Olmak
Yazı Fontu

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde Mühendis Olmak

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mimar Sinan Yerleşkesinde düzenlenen “Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nde Mühendis Olmak” konulu konferansta TUSAŞ Uludağ Üniversitesi AR-GE Merkezi Müdürü Prof. Dr. Kemal Fidanboylu öğrencilere TUSAŞ’ın çalışmaları ve Stajyer Mühendis Programı hakkında bilgi aktardı.

Uluslararası Elektrik Elektronik Mühendisleri Topluluğu, Yenilikçi Genç Mühendisler Topluluğu ile Uzay Havacılık ve Savunma Sanayi Topluluğunun ortaklaşa düzenledikleri etkinliğin açılış konuşmasını BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir gerçekleştirdi. Rektör Karademir, havacılık tarihimizde Nuri Demirağ ve Vecihi Hürkuş gibi isimlerin yanında tanımadığımız birçok kahramanımızın bulunduğunu dile getirerek sözlerine başladı ve şöyle devam etti: “Ama bu isimlere ve çalışmalarına sabotajlar yapıldığını da çok iyi biliyoruz. Ülkemize tam bağımsızlık kazandıracak uçak, gemi, tank yapımı gibi çalışmalar batılı ülkeler tarafından cezasız bırakılmamıştır. Çeşitli kılıflar ile ülkemizi engellemeye çalıştılar. Bugün son yıllarda bunun tersine dönmeye başladığını, Sayın Cumhurbaşkanımızdan başlayıp bakanlıklara, üniversitelere, en alt taşra teşkilatına kadar uzanan bir birliktelik ve koordinasyon olduğunu, tasarım ve üretimin başladığını gururla takip ediyoruz. Bununla birlikte devletimiz gençlere yönelik robot, uçak, araba yarışmaları düzenliyor. Bunun bir sonraki aşaması öğrencilerin istihdamı olmalıdır. Keşfedilen yetenekli ve başarılı öğrenciler başta savunma sanayii olmak üzere yerli ve milli üretim yapılacak tüm sektörlerde değerlendirilmelidir.” Rektör Karademir, öğrencilerimizin Vecihi Hürkuş ruhu ile çalışacaklarına ve başarılı olacaklarına inandığını dile getirerek sözlerine son verdi. 

TUSAŞ Dünyada 64.’cü Sırada
Prof. Dr. Kemal Fidanboylu TUSAŞ’ın gelişim süreci hakkında bilgi vererek sözlerine başladı: “Şirketimiz 1974 Kıbrıs Barış Harekâtında kuruldu. 1984 sonrasında yabancı ortaklıklarla tamamı Türkiye’de olmak üzere F 16 uçaklarını üretti. 2005 yılında şirketimiz % 100 yerli yapıya kavuştu. Bugün tasarımın tamamı Türk mühendislere ve üretimin % 80’i Türk yan sanayii ürünlerine dayalı yerli ve milli hava araçları imal ediyoruz. Ürettiğimiz ürünlerin % 50’sini ihraç ediyoruz. Sektörün ilk yüz firmasını açıklayan ‘Defense News’ 2018 yılında TUSAŞ’ın sektördeki dünyanın en iyi 64. firması olduğunu duyurdu.”  

TEKNOFEST 2018 Yarışlarında birinci olan BTÜ öğrencilerini Ankara’da ağırladıklarını hatırlatan Prof. Dr. Fidanboylu, TUSAŞ’ta çalışmak için tüm üniversitelerden ve sektörden çok sayıda başvuru aldıklarını dile getirdi ve istihdam konusunda öğrencilere yol gösterdi: “Standart prosedürler ile işe girmek oldukça zor. Stajyer Mühendis Programı TUSAŞ’ta çalışmaya başlamanın en kısa yoludur. Geçen yıl programa dahil olan 600 öğrencinin % 60’ını istihdam ettik. Mevcut stajyer mühendislerimizde gördüğümüz bilgi birikimi bize BTÜ’de üst düzey eğitim verildiğini gösteriyor. BTÜ’den daha fazla sayıda öğrenciyi aramızda görmek istiyoruz.”

Kara ve deniz gibi alanlarındaki gelişimin havacılık ile desteklendiğinde anlamlı olabildiğini belirten Prof. Dr. Fidanboylu, tam bağımsızlık için havacılıkta kendi milli yazılım ve ürünlerimize sahip olmamız gerektiğini dile getirerek, TUSAŞ bünyesinde “Gözümüz Yükseklerde” sloganı ile tasarım ve üretimi gerçekleştirilen HÜRKUŞ Eğitim Uçağı, HÜRJET Yakın Hava Destek Uçağı, MMU 5. Nesil Milli Muharip Uçağı, ATAK 1 ve ATAK 2 Taarruz Helikopteri, T 70 Taarruz Helikopteri, GÖKBEY Genel Maksat Helikopteri, GMH Çok Maksatlı Kargo Helikopteri, ANKA 1 ve ANKA 2 İnsansız Hava Araçları, Small GEO Uydu Sistemi, envanterdeki mevcut hava araçlarının modernizasyon çalışmaları, Uçuş Okulu ve TUSAŞ’ın uluslararası askeri ve sivil havacılık projelerine verdiği yapısal ürün destekleri hakkında öğrencilere bilgiler aktardı. 

Programın kapanış aşamasında Stajyer Mühendis Programında çalışmalarına devam eden BTÜ öğrencileri Enes Baskın ve Murat Daş başvuru aşamaları ve program dâhilindeki çalışmalar hakkında katılımcı öğrencilere tecrübelerini aktardılar. 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
04 Nisan 2019
Çok Okunan Haberler