Dünyadaki ve Bölgemizdeki Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye'nin Enerji Politikaları
Yazı Fontu

Dünyadaki ve Bölgemizdeki Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye'nin Enerji Politikaları Tartışıldı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından "Dünyadaki ve Bölgemizdeki Gelişmeler Çerçevesinde Türkiye'nin Enerji Politikaları" konulu konferans düzenlendi. Yıldırım Yerleşkesi’nde gerçekleştirilen konferansta 24. Dönem Bursa Milletvekili ve Sanayi, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Mustafa Öztürk konuşmacı olurken BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Gökhan Özkan, öğretim üyeleri ve öğrenciler etkinliğe katıldı. Dünyada ve Türkiye’de enerji politikalarının masaya yatırıldığı etkinlikte, enerji kaynakları ve bu kaynakların uluslararası ilişkilerdeki önemi tartışıldı.

24. Dönem Bursa Milletvekili Mustafa Öztürk, dünyada ve Türkiye’de değişen enerji politikaları üzerine katılımcılara güncel veriler aktardı. Dünyada bir günlüğüne dahi enerji olmasa ne yapardık diye soran Öztürk; “Bir düşünelim dünyada enerji kaynaklarımız tamamen tükense neler olurdu? Bu soruyu cevaplamak gerçekten çok zor. Unutmayalım ki 1. ve 2. Dünya Savaşı’nın çıkma sebebi enerjiye ve enerji bölgelerine sahip olma arzusudur. Neden bugün Amerika Venezüella’ya müdahale ediyor? Çünkü dünya petrol rezervlerinin yaklaşık %20’si orada. Enerji bölgelerinde savaş her zaman kaçınılmaz olmuştur. 2040 yılında dünya nüfusunun 1 milyar kişi daha artacağı tahmin edilmekte, bu da enerji ihtiyacının artması anlamına geliyor. Bu nedenle yeni enerji kaynaklarına ihtiyacımız her geçen gün artacak.” şeklinde konuştu.

Mustafa Öztürk; “Bugün dünya üzerindeki petrol, kömür gibi enerji kaynakları hızla tükenmektedir. O nedenle güneş enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının hızlıca desteklenmesi gerekiyor. VAP’a (Verimlilik Artış Projeleri) hibe destekleri sağlanarak proje katılımlarının artırılması gerekiyor. Ne yazık ki Türkiye petrolde % 92, doğalgazda ise %98 dışa bağımlı bir ülke. Ülkemizin enerji ithalatı 40 ila 60 milyar dolar arasında. Bu rakamlar gerçekten çok büyük. Bizler bu nedenle İç Anadolu Bölgemizde ve Tuz Gölü çevresinde güneş enerji panellerinin kurulumunu başlattık. Alternatif enerji kaynaklarını bulmamız ve bunları bir an önce hayata geçirmemiz lazım.” ifadelerini kullanarak; uluslararası şirketler, enerji kaynakları, ekonomi ve uluslararası politika arasındaki ilişkileri daha kolay kavrayabilmek için katılımcılara John Perkins’in “Bir Ekonomik Tetikçinin İtirafları” ve Daniel Yergin’in “Petrol, Para ve Güç Çatışmasının Epik Öyküsü” kitaplarını tavsiye etti. Konferans daveti için Rektör Prof. Dr. Arif Karademir’e ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne teşekkür eden Öztürk, son olarak enerji politikaları geleceğimizi belirleyecektir mesajını verdi.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir etkinliğin kapanış konuşmasında Türkiye’de ve dünyada yaşanan enerji sıkıntılarına değindi. Bizler birey olarak enerji tasarrufunu nasıl yapabiliriz öncelikle bunu kendimize sormalıyız diyen Prof. Dr. Arif Karademir; “Bu programı hazırlayan İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’ne çok teşekkür ederim. Bundan yaklaşık 2000 yıl önce dünya nüfusu 100 milyon civarındaydı, sanayi devriminin yaşandığı 1700’lü yıllarda 2 milyar oldu, şimdi ise 8 milyar insan dünyada yaşıyor. Yani kaynaklar azalırken insan nüfusu artıyor. O nedenle tasarrufun önemi her geçen gün daha iyi anlaşılıyor. İsraf etmeyelim, kaynaklarımızı en verimli nasıl kullanabiliyorsak öyle kullanalım. Enerji kaynaklarımız bizim milli servetimizdir.” şeklinde konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
22 Mart 2019
Çok Okunan Haberler