Güvenlik Ekseninde Türkiye - Afganistan İlişkileri Konferansı
Yazı Fontu

Güvenlik Ekseninde Türkiye - Afganistan İlişkileri Konferansı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Güvenlik Ekseninde Türkiye - Afganistan İlişkileri” konferansında, Işıklar Jandarma Astsubay Meslek Yüksekokulu Personel Şube Müdürü, Jandarma Personel Yüzbaşı Tuba Taşlıcalı Koç öğretim üyeleri ve öğrencilere seslendi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası ilişkiler bölümü mezunu olan J. Per. Yzb. Tuba Taşlıcalı Koç, Kara Harp Okulu Güvenlik Denetimi Bölümünde sivil öğrenci statüsünde yüksek lisansını tamamladığını ve Kocaeli Üniversitesinde Uluslararası İlişkiler Bölümünde doktora eğitimini sürdürdüğünü belirterek Afganistan’da görev yaptığı altı aylık süreçte edindiği tecrübelerini uluslararası ilişkiler öğrencileri ile paylaşmaktan mutluluk duyduğunu vurguladı.

Afganistan’ın neden bu kadar çok ülkenin ilgisini çektiğini öncelikle kavramamız gerektiğini dile getiren J. Per. Yzb. Koç, bu noktada ülkenin dünya üzerindeki konumu, coğrafi özellikleri ve doğal kaynaklarının kilit rol oynadığına dikkat çekti. J. Per. Yzb. Koç; “Afganistan merkezi Asya olarak tabir edilen Orta Asya ile Güneydoğu Asya arasında geçiş noktasında bulunmaktadır. Hazar ve Orta Asya petrollerinin Hint Okyanusu’na aktarılmasında geçiş güzergâhı üzerinde kilit noktadadır. Geçiş noktasında bulunan diğer ülkelerde olduğu gibi Afganistan’ı da ele geçirmek isteyen başka ülkeler mevcut. Bunların yanında tespit edilebilen doğal gaz, bakır, lityum, altın ve niyobyum gibi doğal kaynak rezervlerinin toplam değerinin 200 milyar Amerikan Doları’ndan fazla olduğu belirtilmekte. Afganistan Avrasya’nın giriş kapısı olarak görülmekte ve bu yüzden bu kadar çok ülke NATO Üssü içerisinde beraber hareket etmeye çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Tarih sürecinde İngiltere ve Sovyetler işgalleri ile karşı karşıya kalan Afganistan’ın 1996’dan 2001’e kadar Taliban kontrolünde kaldığını, 11 Eylül süreci sonrasında ABD tarafından Taliban’ın devrildiğini ancak hala şehir merkezlerinde terör saldırılarının sürdüğünü ve halkın Talibandan çok korktuğunu belirten Koç, Afganistan’ın mevcut kültürel yapısı ve günlük yaşamı hakkında fotoğraflar eşliğinde bilgi aktardı.

Uluslararası Güvenlik Yardım Kuvvetinin 2001’den itibaren Kabil ve çevresinde göreve başladığını günümüzde ise etkisinin ülke geneline yayıldığını belirten Koç, Türkiye’nin Afganistan politikasında temel unsurunun Afganistan’ın birlik ve bütünlüğü olduğunu, dostluk ilişkileri doğrultusunda gerek sivil halkın gerekse resmi görevlilerin Türk subay ve görevlilere oldukça yakın davrandıklarını dile getirdi. 1921 sonrasında Türk Büyükelçiliğinin Kabil’de açılan ilk diplomatik misyon olduğunu bununla birlikte Afganistan’ın da TBMM’yi tanıyan ikinci ülke olduğunu belirten J. Per. Yzb. Koç; “1989’da sona eren Sovyet işgali sonrasında Türkiye Afganistan’daki gelişmeleri yakından izlemeyi sürdürmüş, 2001-2014 yılları arasında Afgan ulusal ordusunda 8000’den fazla asker Türk subaylarınca yetiştirilmiş ve 65 milyon dolara yakın askeri yardım yapılmıştır. Türkiye bugün de Afganistan’ın güvenlik ve kalkınma çabalarını aktif olarak desteklemektedir.” ifadelerini kullandı.

BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir sunumlarından dolayı J. Per. Yzb. Tuba Taşlıcalı Koç’a teşekkür ederek; “Devlet güvenliğinin, toprağın, milletin ne denli önemli olduğunu bu sunum ile bir kez daha kavramış olduk. Bazı ülkelerin diğerleri üzerindeki emellerini Afganistan da diğer coğrafyalarda da görmekteyiz. Eğer siz unutursanız tarih size tekrar hatırlatıyor. Ülke olarak birlik beraberlik içinde olmalıyız. Bireysel olarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeli ülke içinde de beraberlik bilinci ile hareket ederek üzerimize oynanmaya çalışılan oyunları bertaraf etmeliyiz.” şeklinde konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
22 Şubat 2019
Çok Okunan Haberler