“Bursa ve Göç” Konuşuldu
Yazı Fontu

Bursa ve Göç” Konuşuldu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Sosyoloji Bölümü ve Sosyal Çalışmalar Topluluğu tarafından “Bursa ve Göç” konulu söyleşi ve belgesel gösterimi gerçekleştirildi. Etkinliğe, BTÜ Rektörü Prof Dr. Arif Karademir, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Balkanlar ve Göç belgeseli yönetmeni Metin Edirneli, İTBF öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Söyleşinin açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektör Yardımcısı Ünal, “Amacımız sınırları aşacak etkinler düzenlemek olmalıdır. Göç gibi sorunları teoride siz sevgili öğrencilerimize anlatıyoruz, derslerde ne kadar anlatırsak anlatalım alandaki farklı bilgilerle yan yana getirilmeye ihtiyaç duyar. Dolayısıyla göçün sinemadaki, televizyondaki, şiirimizdeki yansımaları nedir, göçe bunlarla beraber bakmalıyız.” ifadelerini kullandı. Daha sonra kürsüye çıkan çalışmanın koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Selda Adiloğlu sergi hakkında bilgiler verdi.

Çok Verimli Bir Çalışma Oldu

Sosyoloji bölümü öğrencilerinin 53 göçmenle sözlü tarih çalışması yaptıklarını, aralarından 27 çalışmanın sergide kullanıldığını dile getiren Adiloğlu, çalışmanın sergi ayağında Sosyoloji bölümü araştırma görevlisi Sercan Eklemezler ile birlikte çalıştıklarını, Bursa Göç Tarihi Müzesi’nden Müze Sorumlusu Şaban Duman’ın Müze fotoğraf koleksiyonunu sergi için kendilerine açtıklarını belirtti. BTÜ Rektör yardımcısı aynı zamanda Sosyoloji bölüm başkanı Sayın Ahmet Zeki Ünal’a desteklerinden dolayı teşekkür eden Adiloğlu, “Öğrenci çalışması olarak başlayan bu süreç, Sosyoloji (24) ve Psikoloji (4) bölümü öğrencilerimizin ilgisi ve yoğun çabasıyla bu sürece dönüştü. Sözlü tarih çalışmaları kapsamında öğrencilerimiz 37 Bulgaristan, 6 Ahıskalı, 5 Makedonya, 3 Kosova ve birer de Yunanistan ile Irak’tan gelen göçmenle görüşmeler gerçekleştirdi. İçimize sinen bir çalışma oldu. Emeği geçen öğrencilerime ve BTÜ personeline teşekkür ediyorum.” dedi. Daha sonra söz alan “Balkanlar ve Göç” belgeseli yapımcısı emekli TRT yönetmeni Metin Edirneli Bursa’ya yaşanan göçleri bir yönetmen gözüyle anlattı.

“Bu Yaşananlara Göç Denir mi?”

“Bu yaşananlar göç müdür? Göç değil, sürgündür.” diyen Edirneli, ülkemize Balkanlardan ve Kafkasya’dan gelen insanların büyük çoğunlukla keyfi nedenlerden ziyade bir dayatma, bir baskı sonucu geldiklerini belirtti. Yurtdışı göçleri anlamında Türkiye’nin farklı tarihlerde Balkanlardan Türk ve Müslümanlara kapılarını açtığını, gelenlerinse başka bir ülkeye değil, kendi ülkelerine geldiklerini, dolayısıyla onlara “göçmen”, “soydaş” demenin yerinde olmadığı, onların da Türkiye’deki bizler gibi biz olduklarını bizlerden biri olduklarını ifade etti. Konuşmasına son verirken Edirneli, ister iç göçler, isterse de dış göçlerle olsun Bursa’ya her gelenin Bursa’ya katkı sağladığını, gelenlerin çok fazla çalıştıklarını; var olabilmek için, tutunmak için çalışmak zorunda kaldığını ekledi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
26 Aralık 2018
Çok Okunan Haberler