Filistin’de Yüksek Öğrenim Şartları
Yazı Fontu

Filistin’de Yüksek Öğrenim Şartları

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Diplomasi ve Dış Politikalar Araştırma Topluluğu'nun katkılarıyla “Higher Education in Palestine  - Political and Educational Sytem” (Filistin'de Yüksek Öğrenim: Siyasi ve Eğitim Sistemi) söyleşisi gerçekleştirildi. 

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi (İTBF) öğretim üyesi Doç. Dr. Nuri Korkmaz moderatörlüğünde gerçekleşen söyleşiye Filistin Politeknik Üniversitesi Rektörü ve aynı zamanda Türkiye-Filistin Dostluk Grubu Üyesi Prof. Dr. Imad A. Khatib konuşmacı olarak katıldı. BTÜ de olmaktan çok mutlu olduğunu ve son birkaç gün içerisinde kadın ve göç ile ilgili gerçekleşen sunumları takip ettiğini dile getiren Khatib, Suriyeli mülteciler ile Türkiye'deki yaşamları üzerine sohbet etme fırsatı bulduklarına değindi. Filistin’in yükseköğrenim sorunlarını anlatan Khatib; “1900’lerde başlayan Filistin sorunu, 1914 yılında başlayan Birinci Dünya Savaşı ile patlak verdi, İngiliz ordusunun galip gelmesi ile Balfour deklerasyonu arka arkaya yayınlandı, bu da yüzbinlerce Filistinlinin mülteci durumuna düştüğü, komşu ülkelere sığınmak zorunda kaldığı bir süreç oldu, komşu ülkelere ve Amerika’ya başlayan göçler Filistin’in kaderini belirledi. Şu anda bazı öğrenciler sadece okul için Filistin’i terk etmek zorunda kalıyor, bu öğrencilerin ülkemizde kalması için çalışıyoruz, Bugün Gazze’de 5, diğerleri batı Şeria’da kalan 18 üniversitemiz var, mühendislik eğitimlerimizde %80 oranında başarılı olma şartı bulunmakta ve mezuniyet için bir proje yapma zorunluluğu arıyoruz. Teknik üniversitemizin tüm mezunlarında proje zorunluluğu bulunmakta, sosyal bilimlerimiz için de durum aynı, bu projelerin toplum yararına yapılması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.   

Batı Şeria ve Gazze’deki eğitim sorunları hakkında bilgiler veren Khatib; “Filistinliler %97,5 okur yazarlık oranına sahip, bu yüksek bir oran fakat gençlerin sadece %30’u üniversite okuyabiliyor onlarında %55’i işsiz çünkü Filistin’de iş piyasası verimi yüksek değil, biz üniversite olarak Güney Kore ile iş birliği yapıyoruz bu sayede en iyi biyoteknoloji kurumuna sahip olduk, bunun finansmanı Güney Kore hükümeti tarafından sağlanmaktadır. İnsan kaynağı ve yatırımı bir ülkenin en önemli unsuru, Türkiye bu anlamda çok güçlü bir şekilde ilerlemekte. Bu yıl tıp fakültemizi açtık ve 365 yataklı hastanemiz de hizmete girdi, 7500 öğrencimiz var, öğrencilerimizin çoğu eğitim dışındaki konulara da yoğunlaşmakta. Girişimcilik alanında Birleşik Arap Emirlikleri’nden önemli ödüller aldık, Avrupa ile yarışıyoruz ve yarışmaya devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Türkiye’de olmaktan çok mutlu olduğunu dile getiren Khatib, başta BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir’e, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerine teşekkürlerini iletti.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
24 Aralık 2018
Çok Okunan Haberler