BTÜ’den Karacabey-Kurşunlu Defne Üretim Tesisi’ne Ziyaret
Yazı Fontu

BTÜ’den Karacabey-Kurşunlu Defne Üretim Tesisi’ne Ziyaret

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Murat Ertaş ve Mobilya ve Ahşap Uygulama ve Araştırma Merkezi (MAUM) Müdürü Doç. Dr. M. Said Fidan ile birlikte Karacabey Kurşunlu Köyü Defne Kurutma Tesisini ziyaret etti.

BTÜ’nün proje yürütücülüğünü yaptığı BEBKA’nın desteklediği 2018 Yılı Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında “Bursa Tıbbi-Aromatik Bitkilerden Uçucu Yağ Üretimi” projesi kapsamında gerçekleştirilen ziyarette BTÜ heyetini Defne Üretim Tesisi Sorumlusu ve Kooperatif Başkanı İbrahim ANBAR ve Kurşunlu Köyü Muhtarı Mehmet Civelek ağırladı.

“Bursa Tıbbi-Aromatik Bitkilerden Uçucu Yağ Üretimi” projesi ile Bursa ve çevresinde önemli ölçüde hammadde potansiyeline sahip olan tıbbi ve aromatik bitkilerden (defne, ıhlamur, kekik, adaçayı, lavanta vb.) katma değeri daha yüksek endüstriyel bir ürün olan uçucu yağ üretiminin hedeflendiğini belirten BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir; “Ülkemizde yaklaşık olarak 3700’ü endemik olan 12000’in üzerinde bitki türü bulunmaktadır. Bu türlerin yaklaşık 1000 tanesi ilaç ve baharat amaçlı kullanılmaktadır. Tüm Avrupa’da endemik bitki türlerinin sayısı 2750’dir. Kozmetik, gıda, kimya ve ilaç gibi birçok sanayi dalında kullanılan uçucu yağlar kırsal kesimde yaşayan halkın, bölgenin ve ülkenin ekonomik kalkınmasını sağlayacak ve endemik bitki türü çeşitliliği açısından Bursa uçucu yağ üretiminde önemli bir rol üstlenecektir. Bursa’da ticareti yapılan ve işlenmeden baharat olarak satılan tıbbi ve aromatik bitkilerin endüstriyel ürüne dönüştürülmesi ile girişimcilerin önünü açarak yeni tesislerin kurulmasına, kültüre çalışmalarının artmasına ve bu ürüne bağlı yeni sektörlerin (ilaç, kozmetik vb) Bursa’da oluşmasına katkıda bulunacaktır.” ifadelerini kullandı.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
03 Aralık 2018
Çok Okunan Haberler