BTÜ’de X-Işınları Konuşulacak
Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) birincisi düzenlenecek olan “Bilimsel Araştırmalarda X-Işınları Analiz Teknikleri” Eğitim etkinliği başladı.
Bursa Teknik Üniversitesi ev sahipliğinde Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Akbulut Özen koordinatörlüğünde düzenlenen organizasyon kapsamında bilimsel çalışmalarda yaygın kullanım alanına sahip X-ışınları ve X-ışınları analiz teknikleri hakkında lisansüstü öğrenciler, genç araştırmacılar ve uzmanlara teorik ve uygulamalı olarak kapsamlı bir eğitimle mevcut imkânların daha doğru ve etkin kullanımının sağlanması hedefleniyor. Toplam 42 saatten oluşan bir haftalık eğitim programı kapsamında alanında uzman fizikçilerden oluşan eğitmen kadrosu, X-ışınlarının keşfi, oluşum mekanizmaları, önemi, kullanım alanları ve bilimsel araştırmalarda kullanılan X-ışınları analiz teknikleri (ED-XRF, WD-XRF, XRD, SAXS, WAXS, XPS, vb.) konularında katılımcılara bilgi aktarımında bulunacak.
Sağlık sektörü, endüstri, savunma sanayi, tarım gibi pek çok alanda X-Işınlarından yararlanıldığını ifade eden BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır, düzenlenen etkinliğin bu alanda yapılan çalışmaların daha verimli hale getirilmesi ve üretime katkı sağlaması yönüyle önemli olduğunu belirtti.
Bilimin teknolojinin ön kapısı olduğunu vurgulayan Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Şahin, “Maalesef ülkemizde transfer edilmiş teknoloji kullanılmakta. Ar-Ge alanına ayrılan bütçeler çok düşük. Şu iyi bilinmelidir ki temel bilimler olmadan hiçbir bilim olmaz. Yöneticilerin bilimsel çalışmalara daha çok destek vermelerini bekliyoruz.” şeklinde konuştu.
Maddenin atomik yapısının analizinde X-Işınlarının kullanıldığını belirten 19 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Büyükgüngör, “İçten dışa maddenin malzeme yapısına dair bilgi sahibi olmamız X-Işınlarından geçer. Sanayide üretilen bir malzemenin kontrolünde, yeni elementlerin keşfinde vb. çalışmalarda X-Işınları analiz tekniklerini kullanıyoruz.” dedi.
Ar-Ge merkezlerini arttırma hedefinde olduklarını vurgulayan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Danışmanı ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Çevik, “Üniversiteler taleplere cevap verebilecek durumda değil. Düzenlenen bu tür çalışmaların üniversitelerin özel sektörün taleplerine hızlı cevap verebilme kabiliyetini geliştireceğine ve gençlerin sanayiye hızlıca adapte olabilmelerine katkı sağlayacağına inanıyoruz. 2023 hedeflerine ulaşma yolunda üniversitelerin büyük atılımlar yapması ve üretmesi çok önemli.” diye konuştu.
X-Işınlarının müşteriye hizmet noktasında bulunduklarını ifade eden TÜBİTAK BUTAL Müşteri İlişkileri ve İş Geliştirme Koordinatörü Doç. Dr. Mehmet Akif Çimenoğlu, “Müşteri taleplerine hızlı cevap vermemiz, multi element teknolojisiyle çalışmamız müşteriyi memnun ediyor. X-Işınları dünyada şuan üzerinde çok sıkı çalışılan, önü açık bir alan. Dolayısıyla bu alanda verimliliğe katkı sağlayacak bu etkinliği düzenleyen ve emeği geçen herkese katkılarından dolayı teşekkür ediyoruz.” ifadelerinde bulundu.
Bilimsel araştırmalarda sıklıkla ihtiyaç duyulan ve oldukça yüksek maliyetlere sahip cihazların çalışma prensiplerinin, hangi amaçla kullanılabileceği ve özel uygulama gerektiren metotların öğrenilmiş olmasının yapılacak işin doğruluğu açısından önemli olduğunu vurgulayan program koordinatörü BTÜ Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Songül Akbulut Özen, doğru yapılmış analizlerin bilimsel katma değeri artırmasının da kaçınılmaz olacağı ifadelerinde bulundu.