Antarktika’da Türk Bayrağı Konferansı
Yazı Fontu

Antarktika’da Türk Bayrağı Konferansı

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Antarktika’da Türk Bayrağı ve Bilim Üssü Kurma Çalışmaları konulu konferans gerçekleştirildi. Konferansta KTÜ Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Öğretim Üyesi Ulusal Antarktik Bilim Seferi I-II Katılımcısı ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Ersan Başar ‘Dünyanın Kara Kutusu’ olarak nitelendirdiği Antarktika hakkında önemli değerlendirmelerde bulundu.

Cumhurbaşkanlığı himayesinde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının desteğiyle başlayan çalışmalar kapsamında, Antarktika'da kurulacak "Türkiye Bilimsel Araştırma Üssü" çalışmaları için bölgeye düzenlenen 1. Türkiye Antarktika Seyrüseferi'ndeki 9 kişilik ön fizibilite ekibinde yer alan Başar, Antarktika ve sefere dair izlenimlerini paylaştı. Kıta hakkında bilgiler aktaran Başar, “Afrika ve Okyanusya’nın güneyinde olan ve içinde ülke bulunmayan tek kıta olan Antarktika dünyanın en kurak yeri. Kıtanın bazı yerlerine 2 milyon yıldır yağmur yağmamış. Yeryüzündeki tüm buzulların %92’sini, tatlı su rezervinin ise %80’ini üzerinde barındıran devasa bir kıta.” dedi.

Kıtanın keşfiyle alakalı olarak Piri Reis Haritasına değinen Başar, “Piri Reis Haritasında ‘Ateş Toprakları’ diye bir yer tanımlanmakta. Bu tanımlanan yer bugün Güney Amerika’nın güney ucunda aynı adı taşıyan büyük bir adası da olan adalar topluluğunu ifade etmektedir. İşte Piri Reis 1513 senesinde dünyanın sonu olarak nitelendirilen bu ‘Ateş Toprakları’nı çizdiği haritasının ucuna jeolojik olarak uzantı çizmiştir. İşte orası Antarktika’dır. O dönemde orada bir kıta olduğu bilinmemekteydi. O nedenle Türklerin Antarktika Serüveni 1513’te başladı diyebilirz.” diye konuştu.

Antarktika üzerinde bir çok ülkenin hak iddiaları olduğunu belirten Başar, “Antarktika hiçbir ülkeye ait değil. Kıtada bugüne kadar hiç kan dökülmemiş savaş olmamıştır. Şuanda Antarktika’da sadece barış ve bilim var. Fakat bazı ülkeler kıta üzerinde hak iddia ediyorlar. Bunlardan en tehlikelisi İngiltere, Şili ve Arjantin arasında savaş boyutuna gelen hak iddiaları. Tüm bu iddiaların önüne geçilmesi amacıyla ülkeler bir araya gelmiş ve 2049 yılına kadar hak iddiaları dondurulmuştur. Günümüzde 30 ülkenin kıtada üssü bulunurken 53 ülke bilimsel çalışmalarını yürütmekte.

Antarktika’nın Dünyanın buzdolabı görevini gördüğünü söyleyen Başar, “Burada Denge bozulursa her şey biter. Buradaki buzulların erimesi tüm dünyadaki su seviyesinin 70 metre yükselmesi anlamına gelir.” dedi.

Türkiye’nin Dünya’da kutup bilimleri konusunda yaptığı özgün bilimsel çalışmalar ile öncü ülkeler arasında yer alma vizyonu ile Ulusal Kutup Bilim Programını hazırlandığını ifade eden başar, “Programla Ulusal kutup Bilim Programının uygulanması ve en önemlisi Antarktika’da Türk bilim üssünün kurulmasını sağlamak hedefleniyor. Söz konusu çalışmalarla, "Antarktika Antlaşması"nın sona ereceği 2048 yılına kadar Türkiye'nin kutuplarda kendi üssünü kurması ve Güney Kutbu'nun yer üstü ve yeraltı kaynakları üzerinde söz sahibi olabilmesi amaçlanıyor.” diye konuştu.

 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
14 Mayıs 2018
Çok Okunan Haberler