Üniversitelerde Akademik Etik Konferansı
Yazı Fontu

Üniversitelerde Akademik Etik Konferansı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Öğrenci Konseyi tarafından “Üniversitelerde Akademik Etik” konulu konferans düzenlendi. Konferansta İstanbul Medeniyet Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamza Ateş etiğin üniversiteler ve toplumsal yaşamdaki önemini anlattı.

Etiğin günlük yaşamın her noktasında var olduğunu belirten Prof. Dr. Hamza Ateş, “Üniversitelerde etik yazma, araştırma ve kişiler arası ilişkilerde karşımıza çıkıyor. Her ne kadar hukuk kuralları davranışları ilişkileri yönetiyor gibi görünse de gerçekte ilişkileri yönlendiren temel esas ahlak ve etiktir. İnsan olarak doğal bir biçimde içimizde bulunan birtakım güzel duygular etiği oluşturur. Buna bağlı olarak insan doğası hukuk ve toplumsal kurallardan önce etik duygusuyla hareket eder.” dedi. Etiğe sahip çıkılmazsa toplumsal bir yozlaşmanın meydana geleceğini vurgulayan Ateş, “Toplum bireyleri etik değerleri önemsemezse yolsuzluk, hırsızlık, rüşvet, haksız rekabet artar, kaynaklar verimsiz kullanılır, işsizlik artar ve bunun gibi pek çok olgu toplumun kirlenmesine sebep olur.” diye konuştu.

Üniversitelerde “Etik” Neden Önemli?

Etiğin üniversitelerdeki önemine değinen Ateş, “Bilgi toplumunda 3 önemli üretim faktörü vardır. Bunlar iyi yetişmiş insan gücü, bilgi ve teknoloji. Üçünün de kaynağı üniversitelerdir. Bu nedenle üniversitelerde eğitimle etik farkındalık yaratmak sosyal bir sorumluluktur. Ülkelerde fark yaratan unsur eğitimdir. Üniversiteler toplumda fark yaratıyorsa bu üniversite mensuplarının farkındalığıyla mümkündür. Unutulmamalıdır ki üniversiteler yalnızca kendi başına bilgi üreten değil aynı zamanda bilgiyi ileten yani topluma hizmet edendir. Eğer üniversiteler sosyal davranış biçiminde değişim yaratamıyorsa fonksiyonunu yerine getiremiyor demektir.

Üniversitelerden etiğin nasıl sağlanacağına değinen Ateş, “Üniversitelerde etik, öğrencinin bilgiye en doğru ve etkin biçimde ulaşımını sağlamak ve doğru yerde doğru soruyu sorabilen ve cevabını arayan yaratıcı ve bilimsel kişilik yaratmaktır. Üniversite mensupları olarak bizlere düşen topluma iyi örnek olmak ve iş ilişkilerimizi ahlaklı hale getirmektir.” diye konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
20 Nisan 2018
Çok Okunan Haberler