BTÜ’de ‘15 Temmuz’ Konulu Konferans
Yazı Fontu

BTÜ’de ‘15 Temmuz’ Konulu Konferans

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) 15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü Etkinlikleri kapsamında “15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Türk Dış Politikasının Dinamikleri” konulu konferans gerçekleştirildi.

Program açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, “Bundan bir yıl önce ciddi bir krizle karşı karşıya kaldık. Kuran’da da belirtildiği gibi insan unutkan bir varlık. Ölümleri, acıları, zor durumları zaman geçtikçe unutuyoruz. Her insanın bir engelli adayı olması gibi toplumlarda her an bir kaosa adaydır. Bu nedenle yaşananları unutmamalı, daima teyakkuzda olmalıyız. O gece yaşanan acıların yanı sıra çok farklı düşünce yapısına sahip insanların bile bir araya gelip kenetlendiğini, tek yumruk olup darbecilere darbe indirdiğine şahit olduk. Ve o gece yine anladık ki Türk’ün Türk’ten başka dostu yok, kendimize yeter hale gelmeli ve dimdik ayakta durmak için çalışmalıyız. Burada bizlere düşen üniversite olarak toplumu bilinçlendirmektir.” diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin Türk dış politikası üzerindeki etkileri hakkında konferans veren Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nuri Korkmaz, “ABD’nin YPG’ye yaptığı silah yardımı, bazı AB ülkelerinin vatandaşlarının YPG saflarında savaşması, Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda net bir politikanın olmaması, IŞİD’den temizlenen bölgelere YPG/PYD’nin yerleşmesi vb. durumlar ABD ve AB ile ilişkilerin iyice gerilmesine yol açtı.” dedi. ABD’nin darbeden haberi olmadığı iddialarını değerlendiren Korkmaz, “İncirlik üssünde İstanbul ve Ankara’da alçaktan uçuş yapan uçaklara yakıt ikmali yapıldığı ortaya çıkmış ve gecenin ilerleyen saatlerinde darbenin başarısız olmasıyla paniğe kapılan üste görevli Türk komutanı ABD’den sığınma talebinde bulunmuştu. Dolayısıyla CIA ve ABD’nin bu durumdan haberdar olmaması mümkün değil.” diye konuştu. 15 Temmuz sonrası AB içindeki bazı gurupların Türkiye yanlısı tavır aldıklarını belirten Korkmaz, “Özellikle sol guruplar darbe girişimine karşı Türkiye’yi desteklemiş fakat azınlık konumda oldukları için bu tepkileri çok etki yaratmamıştır. Bağlayıcı kararlar alabilecek potansiyele sahip Türkiye’nin AB’ye girmesini söz sahibi ülkeler bu nedenle istemiyor. Darbe girişimi sonrası Türk bayraklarını yasaklayan AB ülkeleri FETÖ mensuplarına kanat açmış, suçluluğu tespit edilenlerin iadesi istenenleri iade etmemiş bu da ilişkilerin kırılma noktasına getirmiştir.” dedi. Darbe sonrası Türkiye’ye yönelik bölücü terörist faaliyetlerin arttırıldığını ifade eden Korkmaz, “Avrupa ve ABD bölücü faaliyetlerini finansal, lojistik, fikri çalışmalarla destekliyor. Dolayısıyla Türk dış politikası her anlamda problemlerle karşı karşıya bu nedenle ciddi bir istihbarat desteği şart.” diye konuştu.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
14 Temmuz 2017
Çok Okunan Haberler