Dini Gruplar, Siyaset ve Bürokrasi Sempozyumu BTÜ’de Başladı
Dini grupların Anadolu tarihi boyunca işlev ve etkilerinin işleneceği Birlik Vakfı Bursa Şubesi tarafından organize edilen "Dini Gruplar, Siyaset ve Bürokrasi Sempozyumu" açılışı Bursa Teknik Üniversitesi Mimar Sinan Yerleşkesi Turkuaz Salonda gerçekleştirildi. Sempozyum açılışına Bursa Valisi İzzettin Küçük, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Orhaneli Kaymakamı Emin Osman Bulgurlu, Birlik Vakfı Mütevelli Heyet Başkanı Mehmet Alacacı, AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun, Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar, çok sayıda akademisyen ve davetliler katıldı.
Prof. Dr. Vejdi Bilgin’in sunumu ile başlayan sempozyumun açılış konuşmasını gerçekleştiren Birlik Vakfı Bursa Şubesi Başkanı Mustafa Bayraktar, sempozyuma 100’ün üzerinde bildiri ulaştırıldığını belirterek “Bu etkinlik ile 15 Temmuz sonrası üzerimize düşen görevi yerine getirmekten memnuniyet duyuyor, sempozyumun Bursa’ya ve Ülkemize fayda sağlayacağına inanıyoruz.” dedi.
Birlik Vakfı Genel Başkanı Mehmet Alacacı ise Anadolu’nun tarih boyunca pek çok sufi topluluğun ilgisini çektiğini dile getirerek; “Peygamber Efendimiz İstanbul’un fethini müjdeleyerek bu toprakların önemini vurgulamıştır. Anadolu’nun Müslümanlaşmasında dini grupların önemi büyüktür. Osmanlı Devleti bu grupları yönetebilmek, yozlaşmasını önlemek için tedbirler almış ve bu doğrultuda uygulamalar yapmıştır. Günümüzde tekke ve zaviyeler kanunen kapalı olsa da dini gruplar sivil toplum kuruluşları şeklinde varlıklarını sürdürmektedir. Resmen tanınmadıkları için 15 Temmuz örneğinde yaşadığımız gibi kontrolleri de zaman zaman güçleşebilmektedir. Bu sempozyum ile ilim irfan çizgisini tespit etmek ve ışık tutmak anlamında faydalı olacağımıza inanıyoruz.” ifadelerini kullandı.
BTÜ Rektörü Prof. Dr. Arif Karademir gerçekleştirdiği konuşmasında tüm dini oluşumların ve grupların bir yapı altında orkestra gibi koordineli çalışacak şekilde bütünleşmesi ve yönetilmesinin önemine vurgu yaparak bu doğrultuda 15 Temmuz gibi girişimlerin önüne geçilebileceğini dile getirdi.
Bursa Valisi İzzettin Küçük ise sempozyumun çok önemli bir konuyu ele aldığına dikkat çektiği konuşmasında; “Geçtiğimiz yıl yaşadığımız 15 Temmuz olayı bu toprakların içinden çıkmış bir yapının ürünüdür. Toplum içinde kök salmış bir yapı, içindeki bireyleri esir almış, robotlaştırmış bir oluşum söz konusudur. Çok geç kalınmış olmakla birlikte bu oluşumun entelektüel yapısı ile hesaplaşılması gerekmektedir. Yaşadığımız olay topu yabancı ajanslara atıp kurtulabileceğimiz bir vaka olmayıp entelektüel cesaret ile bu tip oluşumları engellememiz gerekmektedir. Bu noktada organizasyonun gerçekleşmesi için Bursa Teknik Üniversitesi’nin kapılarını açan Rektörümüz Prof. Dr. Arif Karademir’e ve çalışmaları nedeniyle Birlik Vakfı Başkanımız Mehmet Alacacı’ya teşekkür ediyor, sempozyumun tüm katılımıcılara ve ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmaları sonrasında gerçekleştirilen sempozyumun birinci oturum başkanı Yrd. Doç. Dr. Murat Yurtsever iki gün boyunca dini grupların empoze gücü ve etkilerinin tartışılacağını belirtti. Sempozyum birinci oturumu Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyeleri Prof. Dr. Abdurrezzak Tek, Prof. Dr. Salih Çift, Atatürk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Cengiz Gündoğdu ve Ordu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden Selçuk Sarı’nın bildirileri ile tamamlandı.