BTÜ Mustafa Kemal’i Anma Programı
Yazı Fontu

BTÜ Mustafa Kemal’i Anma Programı

 

Bursa Teknik Üniversitesi’nde (BTÜ) Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 78. Yıldönümü olması hasebiyle anma programı gerçekleştirildi. Programa Araştırmacı - Tarihçi Ahmet Kusutoğlu “Mustafa Kemal’i Anlamak” adlı konuşmasıyla katılımda bulundu.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından program açılış konuşmasını yapan BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Acır, “Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ebediyete intikalinin 78. Yılını anmak için bir aradayız. 1919’da Samsun’a çıkarak başlattığı istiklal mücadelemizi 1923’te Ankara’da Cumhuriyeti kurarak taçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, adını tarihe altın harflerle yazdırmış kahraman bir Türk askeri ve büyük devlet adamıdır. Gazi Mustafa Kemal ülkemizin ve milletimizin en temel ortak değerlerinden biridir. Bunun gereği Gazi hatırasına, bağımsızlığımıza, vatanımıza, bayrağımıza, cumhuriyete ve ülkemizin bin yıllık medeniyet birikimine İstiklal Savaşı ruhuyla sahip çıkmaktır. Türkiye Cumhuriyeti, devleti ve milleti ile kurulduğundan beri son örneği henüz yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi olan, içeriden ya da dışarıdan karşılaştığı her türlü ihanete rağmen Gazi Mustafa Kemal’in ülküsü etrafında toplanarak, birlik, beraberlik ve tam bir kardeşlik içerisinde başarılı istiklâl mücadelesi ruhunu muhafaza etmekte ve aynı ruhla yükselişine Mustafa Kemal’in belirlediği çizgide devam etmektedir. Her çeşit kuvvet ve kudretin hakiki kaynağının millet olduğuna inanan Türk Milletinin önderi, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu, dahi asker ve büyük devlet adamı, ebedî Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü saygı ve minnet ile anıyoruz.” dedi.

Mustafa Kemali anarken aynı zamanda onu anlamak gerektiğini vurgulayan Araştırmacı - Tarihçi Ahmet Kusutoğlu, “Bugün 10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının 78. Yıldönümü, Türk milleti için Atatürk’ü anma ve anlama günü. Onu anlamaya çalışırken en önemli husus, Cumhuriyete yön veren ilkelerini anlamaktır. Bu ilkeler Türkiye Cumhuriyetinin temel nitelikleri olarak karşımıza çıkmakta ve bize ışık tutmaktadır. Atatürk’ün egemenlik anlayışı hiçbir zaman din, dil, ırk veya köken anlayışına dayalı olmamıştır. Onun millet anlayışı, ortak kültür, tarih ve birlikte yaşama arzusunu taşımaktır. Buna binaen Türkiye Cumhuriyeti bugün güçlü ve demokratik bir ülkedir. Milletimizle aynı kaderi paylaşmak istemeyen, yaşadığı toplumun değerlerini benimsemeyen, onu düşman olarak gören kesimin halkımız tarafından nasıl dışlandığını görmekteyiz. Atatürk ilke ve devrimleri bundan sonra da ülkemize yön verecektir. Atatürk’ü anlamak için yaşadığı dönemi ve şartlarını iyi analiz etmemiz gerekiyor. Gazi’nin gençliği Osmanlı devletinin dağıldığı, büyük toprak kayıplarının gerçekleştiği döneme denk gelir. Bu olaylar onun fikri hayatını ve dolayısıyla eylem tarzını belirleyen faktörlerden. Hiç şüphesiz ki bu kayıplar onun düşünce hayatında büyük izler bırakmıştır. O dönemde maalesef sadece toprak kaybetmedik, ufkumuzu ve tarihi değerlerimizi kaybettik. İyi bir mimar, mühendis, doktor olabilirsiniz fakat tarihinizi ve medeniyetinizi bilmiyorsanız hep bir yeriniz eksik kalacaktır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk yalnız Türkiye için değil tüm dünya için büyük bir liderdi. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla anıyor onu anlamaya çalışmanın ve belirlediği çizgi doğrultusunda yürümenin değerlerini ayakta tutacak yegâne eylem olduğunu belirtmek istiyorum.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
10 Kasım 2016
Çok Okunan Haberler