Bursa Teknik Üniversitesi’nden Ihlamur Çalıştayı
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi’nden Ihlamur Çalıştayı

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi ile Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nün işbirliği ile organize edilen Ihlamur Çalıştayı, BTÜ Yıldırım Yerleşkesinde gerçekleştirildi.

Çalıştay açılış konuşmasını gerçekleştiren BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Ramazan Kurt, “Bursa Teknik Üniversitesi olarak Bursa’ya ve bulunduğumuz coğrafyaya katkı koymaya devam ediyoruz. Bölgemizin odun dışı orman ürünlerinden olan ıhlamur konusunda bilimsel çalışmaları sunarak bölgemizin hem ekolojisine hem de ekonomisine destek olmak istiyoruz. Bu çalıştay ile yapılan akademik ve uygulama çalışmalarının paydaşlarla paylaşılması ve tartışılması, ıhlamur konusunda duyarlılık ve farkındalık oluşturmayı hedeflemekteyiz.” diyerek konunun önemine vurgu yaptı.

Orman Genel Müdürlüğü Odun Dışı Ürün ve Hizmetler Daire Başkanı Emin Şimdi ise konuşmasında Türkiye’nin son on yılda yaptığı çalışmalar ile orman alanlarını genişlettiğine vurgu yaparak orman ürünlerinden elde edilen çevresel ve ekonomik faydaların arttırıldığını ancak ülkemiz olanakları göz önüne alındığında daha yapılacak çok iş olduğunu ve bu tip çalıştaylar ile belirlenen hedeflere ulaşılabileceğini belirtti.

BTÜ Orman Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Abdullah Emin Akay başkanlığında gerçekleşen oturumda ise BTÜ Orman Fakültesi’nden  Prof. Dr. Mustafa Yılmaz, Yrd. Doç. Dr. Salih Parlak, Yrd. Doç. Dr. Oktay Gönültaş, İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Dilek Oral ve Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden Müdür Vekili Hasan Bozan, ıhlamurun orman endüstrisindeki yeri ve verimliliğinin arttırılması gibi konularda yapmış oldukları çalışmalar hakında bilgi aktardılar. Çalıştayın öğleden sonraki bölümünde ise katılımcılar ile saha çalışması gerçekleştirilerek ıhlamur ağaçları üzerinde incelemeler yapıldı.

Bulunduğu coğrafi konumu nedeniyle zengin bir bitki tür çeşitliliğine sahip olan ülkemiz, bazı odun dışı orman ürünlerinin üretimi bakımından ilk sıralarda yer almaktadır. Geleneksel olarak yüzyıllardır halk hekimliğinde kullanılan Ihlamur bu türlerimizden biridir. Üretiminin büyük bir kısmı, ekolojik isteklerinin çok uygun olduğu Bursa ve Yalova illerinden karşılanmaktadır. Halk hekimliğinde en fazla kullanılan türlerin başında gelmesine rağmen bilimsel çalışmaların son derece sınırlı olduğu ıhlamurun, Bursa Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi tarafından düzenlenen “Ihlamur Çalıştayı” ile gündeme getirilerek hak ettiği değeri bulması hedeflenmiştir.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Aynur KAYA
FOTOĞRAF Aynur KAYA
27 Mayıs 2016
Çok Okunan Haberler