“Kent Ağaçları Restorasyonu ve Bakımı” Söyleşisi
Yazı Fontu

“Kent Ağaçları Restorasyonu ve Bakımı” Söyleşisi

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Orman Fakültesi’nde, Orman Bilimleri ve Teknolojileri Topluluğu tarafından organize edilen "Kent Ağaçları Restorasyonu ve Bakımı" konulu söyleşi gerçekleştirildi.

Orman Yüksek Mühendisi Besim F. Özyurt tarafından BTÜ Yıldırım Yerleşkesi Turkuaz Salon’da gerçekleştirilen "Kent Ağaçları Restorasyonu ve Bakımı" konulu söyleşiye, Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal Coşkun, BTÜ Orman Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Kurt ve BTÜ öğretim üyeleri ile birlikte, Orman Bölge Müdürlüğü teknik personeli de katıldılar.

Ağaç cerrahisine yönelik adım adım bilgi aktaran Özyurt, “Ağaçlar yaşlandıkları için değil, enfeksiyon kaptıkları ve bakılmadıkları için ölürler. Ağacın canı, sanılanın aksine göbeğinde değil 2-3 santim kalınlığındaki kabuğunda. Kambiyum tabakası denilen bu kısımda besin iletişimini sağlayan damarlar var. Bu dış tabakaya isim kazımak, afiş asmak, kabukları koparmak, kök boğazını estetik nedenlerle kapamak, arabayla çarpmak, salıncak kurmak, köke deterjanlı su dökmek, tekerlek sürtmesi ağaçta enfeksiyona neden oluyor. Enfeksiyon kapmış ağaca mantar nüfuz eder. Mantar ağacın iletişim borularındaki asalak yaşamı sırasında, ağaç besin borularını tıkayarak çürütür. Böylece gelişme durur ölüm başlar.” diyerek konunun önemine dikkat çekti.

Özyurt, iyileştirme ile ilgili bilgiler de aktardığı konuşmasında; “Çürüklerin temizliği sonrasında böcek ve mantar ilaçlarıyla ilaçlama yapılarak, çürüntülerin giderilmesiyle ortaya çıkan boşluk, paslanmaya karşı dayanıklı oluşan özel alüminyum bir ızgarayla kaplanır. Izgara üzerine esneklik özelliği olan krom çiviler çakılarak ağacın iç kısmının, dış mekanla ilgisi kesilir, Steril halde boş bırakılır. Izgaranın üstü, özel pastayla sıvanmakta. Esneme özelliği olan bu pastanın üstü, estetik görünüm için ağaç kabuklarıyla kaplanır. Ağaç köküne demir ve bakır sülfatla steril hale getirilmiş toprak serpilerek, tedavi sonrası takipte amacıyla iki aylık periyodlarda ilaçlama yapılır.” ifadelerini kullandı.

Ağaçlara hayat kazandırmanın “tarifsiz bir haz” olduğunu vurgulayan Özyurt onların yaşayan ve ilgiye ihtiyacı olan canlı birer varlık olduğunu belirtti. BTÜ Orman Fakültesi öğrencileri ve tüm katılımcıların hatıra fotoğrafı çektirmesiyle etkinlik sona erdi.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
05 Nisan 2016
Çok Okunan Haberler