“Müstesna Şair Mehmet Akif” Etkinliği
Yazı Fontu

“Müstesna Şair Mehmet Akif” Etkinliği

Bursa Teknik Üniversitesinde (BTÜ) Şair-Yazar Metin Önal Mengüşoğlu’nun katılımı ile  “Müstesna Şair Mehmet Akif” etkinliği gerçekleştirildi.

BTÜ, Metin Önal Mengüşoğlu’nun etkileyici anlatımından “Müstesna Şair Mehmet Akif’i dinledi. Üniversite personelinin yoğun ilgi gösterdiği ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çopur’un katılımıyla gerçekleşen etkinlikte Şair Mehmet Akif ve bilinmeyen yönlerine değinildi. Düşünce dünyasıyla sanatı arasında sıkı bir bağı olan Mehmet Akif’in üç kimliği olduğunu belirten Mengüşoğlu, edebiyata büyük bir miras bırakan ve kendisine ‘‘Millet Şairi’, ‘Vatan Şairi’, ‘İstiklal Marşı’ ve ‘Çanakkale Zaferi Şairi’, ‘İslam ve Kur’an Şairi’, ‘Türkçe’nin Şairi’, ‘Dili Temiz Kullanan Şair’, ‘Aruzu Türkçe ’ye Uyarlayan Şair’, ‘Camideki Şair’ ve ‘Kur’an la Konuşan Şair’ gibi sıfatlar verilen Akif’in insan olarak, şair olarak ve Müslüman olarak anlaşılması gerektiğini belirtti.

İnsan olarak, Akif’in karşılaştığı zorluklara ve haksızlıklara rağmen, her zaman mevcut durumlara karşı dimdik bir duruş sergilediğini vurgulayan Mengüşoğlu; “O, Allah'tan başkasının önünde eğilmemiş ve hep çalışmıştır. Kur-anlı bir evde yetişmiş, hayatı yalnızlıkla geçmiştir,  “Ersoy, yalnız bir insandı ve zamansız bir adamdı. O bütün servetini yeleğinin cebinde taşıyan bir dava insanıydı. Lisede sözleştiği arkadaşına karşı sözünde durup, vefat ettiğinde arkadaşının hanımı ve çocuklarına evini açıp çocuklarının eğitimlerini ve hatta düğün masraflarına kadar tüm sıkıntılarını göğüsleyen bir inanç adamıydı." şeklinde konuştu.

Şair olarak Mehmet Akif’in, günlük hayatı edebiyata taşıyan ilk şair olduğuna değinen Mengüşoğlu: “Edebiyatı gül, bülbül, aşk söylemlerinden sokağın söylemlerine çeken Akif’tir. O, şiirleriyle birçok şairin önünü açmıştır.” diye konuştu.

Son olarak Akif’in Müslüman kimliğine değinen Mengüşoğlu, Akif’in kavmiyetçiliğe şiddetle karşı durduğunu ve toplumun yanlış algılanan amentüsünü tenkit ettiğini belirtti. Mengüşoğlu Akif’in, toplumdaki kader ve tevekkül kavramlarına yönelik algının yanlışlığını 'Şüphesiz ki, bir kavim kendi durumunu değiştirmedikçe Allah onların durumunu değiştirmez' Rad 11. Ayeti ışığında ispatladığını ifade etti.

Etkinlik sonunda BTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çopur, Metin Önal Mengüşoğlu’na katılımlarından dolayı teşekkür ederek plaket ve hediye takdim etti.

ANAHTAR KELİMELER
HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Alper KESKİN
16 Mart 2016
Çok Okunan Haberler