BTÜ Sigarayı Bırakıyor
Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında “Nefes Ölçüm Etkinliği” gerçekleştirildi.
BTÜ’de sigaranın zararları konusunda farkındalığı arttırmak, personel ve öğrencilerin sigarayı bırakmasını teşvik etmek amacıyla Yıldırım Sağlıklı Yaşam Merkezi işbirliği ile düzenlenen etkinlik BTÜ Yıldırım Yerleşkesi Yeni Eğitim Binası’nda gerçekleştirildi. Dr. Fahire Gündüz ve ekibinin test ve ölçümler yaptığı etkinlik sırasında personel ve öğrencilere bireysel bilgilendirmeler de yapıldı.
Sigaranın zararlarını ayrıntılı olarak anlatan Dr. Fahire Gündüz, sigaranın içildiği andan itibaren vücudun olumsuz yönde etkilenmeye başladığını, nabız sayısının yükseldiğini, kişinin daha hızlı nefes alıp vermeye başladığını ve kan dolaşımının yavaşladığını belirtti. “Sigara içerisinde 3700 kadar zehirli madde bulunduran bir karışım ve bu maddelerin büyük bölümü kanserojen yapıda. Bunlar çeşitli organlarda birikerek kişide zaman içinde kansere kadar uzanan akciğer ve nefes yolları rahatsızlıklarına sebep olmaktadır.” diyen Dr. Gündüz, “Sigara kullanan kişilerde grip ve soğuk algınlığından, kanser türleri ve depresyona kadar birçok önemli hastalığa yakalanma riski de artmaktadır.” ifadesiyle konunu önemine dikkat çekti.
Nefes Ölçüm Etkinliğine katılan birçok personelin sigarayı bırakarak sağlıklı bir hayata ilk adımı attığı gözlendi. Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada nefes ölçüm testinin üç ay sonra tekrarlanacağı ve etkinlik sonrası sigarayı bıraktığı tespit edilen tüm katılımcılara sürpriz hediyeler verileceği belirtildi.