Anladınız mı Beni Projesi Tamamlandı
Yazı Fontu

Yıldırım Kaymakamlığı’nın Bursa Eskişehir Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle düzenlediği Roman Çalıştay’ı CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu ve Bursa Teknik Üniversitesi Öğretim Görevlisi Sekine Özdemir’in katıldığı oturumla tamamlandı.

Yıldırım Kaymakamlığı’nın BEBKA desteğiyle yürüttüğü ‘Anladınız mı Beni’ projesi BTÜ ev sahipliğinde düzenlenen Roman Çalıştayı’yla sona erdi. 2 gün süren çalıştayda yurt içi ve yurt dışından akademisyen, yazar, araştırmacı, sosyolog ve Romanlar sorunların çözümüne yönelik yol haritası çıkardı.

Roman Çalıştayı’nın Prof. Dr. Yılmaz Bingöl’ün yaptığı Romanların Dilinden Roman Gerçeği başlıklı oturumla tamamlandı. CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu, böyle bir projede yer aldığı için heyecanlı olduğunu dile getirdi. Çalıştaydan çıkacak sonuçları önemsediğini ifade eden Purçu, “Ben Roman kökenli bir kişi olarak çadırda dünyaya geldim. Göçebe bir ailenin çocuğuyum. Biz kendimizi bildiğimizde ayakkabımız, ceketimiz, pantolonumuz yoktu. Soğuk havalarda naylon bir çadırda yaşardık. Ne elektriğimiz ne de suyumuz vardı. Bir yerden bir yere göç ettiğimizde istenmiyorsak çadırlarımızın ipleri kesilirdi. Göç ettiğimiz köyde bir hırsızlık olduğunda bir numaralı şüpheli ilan edilirdik. Babam, suçsuz yere 3 ay hapis yattı. Köyde kaybolan bir ineğin babam tarafından çalındığını iddia edildi. Gerçek ise 3 ay sonra ortaya çıktı” dedi.

BARINMA SORUNU HAD SAFHADA

Romanların bugün de aynı sıkıntıları yaşadığını dile getiren Purçu, “Türkiye’de Avrupa Konfederasyonu rakamlarına göre 3,5 milyon, bizim tahminlerimize göre ise 5 milyon Roman yaşıyor. Romanların nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i genç ve dinamik. Yüzde 87’sinin barınma sıkıntısı var. Yüzde 96,5’i kayıt dışı ve günlük işlerde çalışıyor. Ayrımcılık ve önyargıyla yaşıyoruz. En büyük kanayan yaramız eğitim. Çocuklarımızın büyük bir çoğunluğu ilkokuldan sonra okulu bırakıyor. Benim çocukluğumdaki kalaycılık, bohçacılık gibi meslekler günümüzde geçerliliğini yitirdiği için işsizlik sorunu da had safhada. Roman mahallerinde madde bağımlılığı yüksekse bunun sebebi işsizliktir. Bizim Roman stratejimiz bile yok. Roman gençlerini mesleği, düzenli geliri olmadığı için yüzde 60’a yakını risk altında. Her hafta bir çocuğumuzu uyuşturucudan kaybediyoruz. Bir strateji ortaya koyamazsak  bu sayı artacak” ifadelerini kullandı.

BOZDEMİR: TOPLUMDAKİ ALGININ DEĞİŞMESİ GEREKİYOR

BTÜ Öğretim Görevlisi Sekine Bozdemir ise Bursa’da Romanların yoğun olarak yaşadığı Demirkapı Mahallesi’nde gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. Demirkapı Mahalesi’ndeki en büyük sorunun dışlanma, ön yargılar, eğitim, istihdam ve örgütlenme olduğunu dile getiren Bozdemir, “Roman dendiğinde insanların aklına gelen hırsızlık, uyuşturucu satıcılığı ve benzeri yasal olmayan işler. Bu etiketler de Romanların hayatlarının çeşitli alanlarını olumsuz anlamda etkiliyor. Romanlarla ilgili toplumdaki algının değişmesi gerekiyor.

‘Anladınız mı Beni’ beni projesi kapsamında düzenlenen Roman Çalıştayı’na gelen akademisyen, sosyolog ve Romanlar son gün BTÜ rehberliğinde Bursa’nın tarihi ve turistik yerlerini gezme imkanı da buldu. 

ANAHTAR KELİMELER
HABER Ahmet AVŞAR
FOTOĞRAF Ahmet AVŞAR
08 Kasım 2015
Çok Okunan Haberler