BTÜ Takımları TEKNOFEST 2023’den Üç Ödülle Döndü
Yazı Fontu

Bu yıl 6’ıncısı düzenlenen TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali teknoloji yarışmaları finallerinde özgün proje ve araçlarla yarışan Bursa Teknik Üniversitesi öğrenci takımları, Bursa’ya üç ödülle döndü.


Bursa Teknik Üniversitesi öğrenci takımları 2023 TEKNOFEST teknoloji yarışmalarını üç ödülle tamamladı. BTÜ-QUADRUPLET R&D takımı Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, Gıda ve Tarım Teknolojileri Kategorisinde ikincilik elde etti. BTÜ-THUNDERLOOP takımı, Hyperloop Geliştirme Yarışmasında poster ödülü alırken BTÜ-LAGARİ takımı Uluslararası İHA Yarışmasında performans ödülü almaya hak kazandı. BTÜ-İLTER takımı ise Sürü Robotlar Yarışmasını altıncı olarak tamamladı.


Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar, TEKNOFEST ve benzeri teknoloji yarışmalarının önemli organizasyonlar olduğunu belirterek öğrencilerin bu yarışmalarda teorik bilgilerini pratik uygulamalara ve özgün projelere dönüştürebildiğine vurgu yaptı. TEKNOFEST 2023 yarışmalarına başvuran, finallere kalan ve ödül almaya hak kazanan öğrencileri ve akademik danışmanlarını kutladığını belirten Rektör Çağlar; “Türkiye’nin milli teknoloji hamlesi hedeflerini gerçekleştirme yolunda gençleri özgün projeler geliştirmeye yönlendiren TEKNOFEST yarışmalarında tüm takımlarımızın çalışmalarını çok değerli buluyorum. BTÜ olarak hedefimiz, her geçen yıl başarılarımızı daha da arttırmak. Sunduğumuz teknik eğitim, laboratuvar ve atölye olanakları ile öğrencilerimizin her zaman yanındayız. Onları yürekten kutluyor ve başarılarının devamını diliyorum” dedi.


TEKNOFEST 2023 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması, Gıda ve Tarım Teknolojileri Kategorisinde, BTÜ-QUADRUPLET R&D takımı hazırladıkları tarımda verimliği arttırmayı hedefleyen proje ikincilik elde etti. Takım üyeleri projelerini; çiftçilerin yaptığı bazı işlerin, yapay zekâ destekli insansız hava aracı sistemleri ile otonom olarak daha iyi, daha hızlı ve daha geniş tarım alanlarında uygulanabilmesi olarak tanımladı. Öğrencilerin proje kapsamında geliştirdikleri sistem; %100 yenilenebilir enerji kullanarak çevre dostu yönünü de ön planda tutacak şekilde tasarlandı. BTÜ QUADRUPLET R&D takımının geliştirdiği proje, pek çok özelliğe ek olarak, çiftçinin gerçekleştirdiği işlemleri kolaylıkla takip edebileceği bir mobil uygulaya da sahip. Öğrenciler, projelerini bir mobil uygulama ile birlikte geliştirmelerinin sistemin sahada uygulanabilirliğini ve başarısını arttırdığını vurguladı.


TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü paydaşlığında TEKNOFEST kapsamında iki yıldır gerçekleştirilen Hyperloop Geliştirme Yarışmasında, BTÜ-THUNDERLOOP takımı Dünya'da daha önce denenmemiş kendilerine ait özgün bir itki ve levitasyon sistemiyle hazırladıkları prototip ile finallerde yarıştı.  BTÜ-THUNDERLOOP takımı 57 takım arasından ilk 10'a girerek finalist takımlardan biri oldu ve beş farklı teknik kontrolü başarıyla geçerek 20 bin TL değerinde poster ödülü almaya hak kazandı.

 

Ulusal ve uluslararası İHA yarışmalarına 2013 yılından bu yana katılarak çok sayıda derece elde eden BTÜ-LAGARİ takımı, 2023 TÜBİTAK Uluslararası İHA Yarışması’nda finale kalan 59 takım arasından başarılı bulunarak 41 bin TL performans ödülü almaya hak kazandı. BTÜ-LAGARİ takımı, bu yılki yarışma için geliştirdikleri insansız hava aracını, yardıma ihtiyacı olan insanlara ilk yardım malzemesi ulaştırma amacıyla hazırladı. Alandaki yardıma ihtiyacı olan kişi sayısını tespit ederek gerekli ilk yardım malzemesini otonom şekilde ulaştırabilen insansız hava aracının, deprem bölgelerine de entegre edilerek karadan ulaşılamayan noktalara havadan ulaşarak hasar tespiti ve ilk yardım malzemesi ulaştırma amacıyla da kullanılabileceği belirtildi.

HABER Alper KESKİN
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
03 Mayıs 2023
Çok Okunan Haberler