BTÜ’nün Kemik Doku Hasarlarının Tedavisi Projesine TÜBİTAK’tan Destek
Yazı Fontu

Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz ve ekibi, hazırladıkları proje ile TÜBİTAK-1001 kapsamında destek almaya hak kazandı.


BTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Lekesiz ve ekibi makine mühendisliği biliminin insan sağlına temas ettiği biyomekanik alanında yapılan çalışmalara bir yenisini daha ekledi. Makine mühendisliği alanında başarılı çalışmaları bulunan BTÜ’nün genç öğretim üyesi Lekesiz ve ekibinin hazırladığı “Mekanobiyoloji ve Biyobozunma Esaslı Kemik Doku İskelesi Tasarımı, Üretimi ve Validasyonu-Aşama 1” isimli proje ile bir kez daha TÜBİTAK tarafından desteklenmeye değer bulundu.


“Mekanobiyoloji ve Biyobozunma Esaslı Kemik Doku İskelesi Tasarımı, Üretimi ve Validasyonu-Aşama 1” adlı projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandığının duyurulmasının ardından yürütücü Lekesiz, proje hakkında açıklamada bulundu. Lekesiz projede gerçekleştirilecek olan çalışmaların “Doku Mühendisliği” kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi. Çalışmalara BTÜ ve Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) gibi Bursa’nın iki büyük üniversitesinin yanı sıra Acıbadem Üniversitesi’nden akademisyen ve araştırmacıların destek vereceklerini ifade etti. Projenin toplam bütçesinin 1 Milyon 170 bin TL, süresinin 36 ay olarak belirlendiğini kaydetti.


Lekesiz’in açıklamasında, “Doku mühendisliğinde yapılan çalışmaların ve harcanan bütçenin çoğu uygulamadan çok, temel düzeydeki malzeme, yeni geometri ve üretim yöntemi, hücre terapisi vb. keşiflere harcanmakta. Araştırmacıların pek çoğu bu alanda bağımsız gerçekleştirdikleri keşiflerin bir bütün oluşturacağı ve uygulama için onay alabileceği yanılgısı içerisinde. Bu nedenle doku mühendisliğinin istenen ivmeyi kazanamadığını düşünüyorum. Çok değerli akademisyen arkadaşlarımla birlikte çalışacağımız bu önemli projemizin amacı, insanda kemik doku kayıplarının tedavisinde kullanılacak doku iskelelerini üretmek. Çalışma çerçevesinde, iskelelerin tasarımında mekanobiyolojik ve biyobozunma süreçlerin dahil olduğu bir simülasyon modeli oluşturularak büyük kemik doku hasarının onarımının simülasyonlarını gerçekleştireceğiz. Bu simülasyonların, gerçek hücre ekimi yapılarak doğrulanması da planlanmakta. Elde etmeyi umduğumuz sonuçlar, birçok insanı etkileyen ve iş gücünden eden kemik doku hasarlarının tedavisinde katkı verecektir. “ ifadeleri de yer aldı.


Sözlerine projeye olan katkıları nedeniyle başta Rektör Prof. Dr. Naci Çağlar olmak üzere BTÜ yönetimine teşekkür ederek devam eden Lekesiz, doku iskelelerinin üretiminin ve mekanik testlerinin BTÜ Makine Mühendisliği Laboratuvarlarında tamamlanacağını belirtti. Bununla birlikte, hücre büyütme, iskele üzerine hücre ekimi ve mekanik uyarı altında osteojenik farklılaşma testlerinin ise BUÜ Biyoloji Bölümünde gerçekleştirileceğini ifade etti.

HABER Sedat ÖZÇALIK
FOTOĞRAF Sedat ÖZÇALIK
09 Ocak 2023
Çok Okunan Haberler